Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

17.10.2008

Liettua yrittää vetää kolmea energiahanketta

Liettuan kansallinen energialan investointiyhtiö Leo LT on nimennyt neljä yhtiötä, jotka tulevat kysymykseen valittaessa reaktoreiden toimittajia Liettuan uuteen ydinvoimalaan.

Lehtitietojen mukaan yhtiöt ovat Westinghouse, General Electric, kanadalainen Candu ja ranskalainen Areva. Kukin näistä kandidaateista kykenee toimittamaan ratkaisun, joka vastaa voimalan teknologisia vaatimuksia.

Energia-aukko uhkaa
Liettuaa

Uuden ydinvoimalan valmistuminen uhkaa kuitenkin siirtyä sen verran, että Liettuan on nopeasti paikattava ainakin osittain energia-aukko, joka syntyy kun Ignalinan nykyisen voimalan viimeinenkin reaktori sammutetaan tämän vuoden lopussa.

Leo LT on nyt antanut ykkösprioriteetin “Swedlit”-merikaapelille, joka vedetään Ruotsista Baltiaan. Liettua ja Latvia ovat tosin kiistelleet kaapelin linjauksesta, mutta liettualaiset uskovat, että rantautuminen tapahtuu heidän maassaan.

Tarkoituksena kuitenkin on, että kaikki Baltian maat pääsevät ruotsalaisen tuontisähkön piiriin. Suunnitelmissa onkin ruotsalais-baltialaisen yhtiön perustaminen sähkönsiirtoa varten.

Nopeasti
toimeen

Mikäli osapuolet pääsevät asiassa nopeasti sopuun on kaapelihanke melko nopeasti toteutettavissa. Myös rahoitus voidaan hyvin järjestää, koska kaapeliprojektin kustannusarvio on vain 290 miljoonaa euroa.

Liettualla on käynnissä myös toinen voimaverkkohanke Puolan kanssa. Tämä sähkönsiirtoyhteys tarjoaisi Liettualle mahdollisuuden päästä Puolan välityksellä suurten eurooppalaisten sähköntuottajien asiakkaaksi.

Puolan yhteyden rakentamisesta on jo periaatteessa sovittu, mutta lopullinen ratkaisu edellyttää vielä Puolan sähkönsaantikiintiön vahvistamista aikanaan valmistuvasta Liettuan uudesta ydinvoimalasta.

Vaikka asia pikaisesti ratkeaisi, on Puolan siirtoyhteydestä tulossa hidas ja ennakoitua kalliimpi prosessi. Syynä on voimakaapelin linjaus, joka väistämättä kulkee yksityisessä omistuksessa olevien maa-alueiden halki.

Liettuan tämän hetkiseen energiastrategiaan saattavat vaikuttaa myös ulkoiset tekijät. The Baltic Timesin haastattelema Liettuan teollisuusliiton puheenjohtaja sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että sekä Venäjä että Valko-Venäjä rakentavat ydinvoimalan Liettuan lähialueelle jo ennen Ignalinan uuden voimalan valmistumista.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.