Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

17.10.2008

Kriisi nakertaa niin Venäjän pankkeja kuin suurteollisuuttakin

Venäjällä duuma hyväksyi lokakuun toisella viikolla avustussuunnitelman, jolla valtio omistama Vnesh-econombankin voi vuoden ajan antaa rahoitustukea Venäjän pankkeille ja yrityksille.

Nyt hyväksytty summa vastaa 87 miljardia dollaria ja tästä allokoidaan 50 miljardia pankkien ja yritysten ulkomaisten velkavastuiden hoitamiseen. Lisäksi keskuspankilla on valtuudet myöntää noin 20 miljardin dollarin arvosta vakuudettomia lainoja.

Tukirahoitusta on pankkien lisäksi tarjolla myös yrityksille, mutta tähän mennessä varatut summat eivät vielä riitä kaikille tarvitseville.

Suurilla isoimmat riskit

Rahaa haluavien kärjessä ovat luonnollisesti suurimmat teollisuus- ja monialaryhmittymät, joille pörssikurssien romahdettua on tullut ongelmia osakkeidensa vakuusarvojen ja realisointimahdollisuuksien kanssa.

Uutistoimisto Bloombergin pikaisten, Forbesin listaan pohjautuvien laskelmien mukaan Venäjän 25 rikkainta henkilöä menettivät toukokuun puolivälistä lokakuun alkupäiviin 62 prosenttia yhteenlasketusta varallisuudestaan. Rahassa menetys vastasi 230 miljardia dollaria.

Oligarkkipiireille tilanne on käynyt hetkessä tukalaksi. Viime päivinä muutamat suuryhtiöt ovat joutuneet luopumaan jo allekijoitusvalmiista yrityskaupoista ulkomailla ja viime kuukausina ulkomailla tehdyistä suurkaupoista osa saattaa purkautua, ellei kaikkia maksueriä tule ajallaan. Kaiken lisäksi yritysostoja on monessa tapauksessa junailtu velkavivulla ja vastuut ovat kaatumassa päälle.

Näyttävät yritysostot ovat toisaalta edustaneet Venäjän kaupallisen globalisoitumisen kärkeä ja niillä on niin suuri kauppapoliittinen imagomerkitys, että valtio saattaa osallistua talkoisiin, ellei muuten niin osakkeita ostamalla.

Ellei apua tarvittavassa määrin järjesty, saattaa tilanne ajautua kansallisen yksityisvarallisuuden “käänteiseen” uusjakoon. Edellisen talouskriisin aikanahan suuret omaisuusmassat ajatuivat oligarkkien käsiin.

Venäjällä on kuitenkin vain suppea joukko suuryhtiöitä, mutta sitäkin suurempi määrä keskisuuria ja etenkin pieniä, tuntemattomia yrityksiä, jotka sitäkin enemmän tarvitsevat rahoitusta.

Venäjän johto on pikaisesti huomannut myös tämän yrityskentän vaikean tilanteen. Hallitus on jo saanut presidentiltä evästyksen valtion lainatuen ulottamisesta yhtä lailla pk-sektorille.

Myös tässä Vnesheconombank voisi toimia välittäjänä ja jopa aluehallintoportaalta pitäisi edellyttää toimia.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2008. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.