Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.10.2007

Transitoliikenne hallitsee yhä Suomesta Venäjälle suuntaavia tavarakuljetuksia

Suomen Venäjän viennin arvo oli vuoden alkupuoliskolla vajaat kolme miljardia euroa ja tuonnin arvo neljä miljardia, kerrotaan tullihallituksen tilastotiedotteessa. Viennin tärkein yksittäinen tavararyhmä oli sähkökoneet ja -laitteet. Lisäksi suuria vientiartikkeleita olivat kuljetusvälineet sekä kemianteollisuuden tuotteet.

Suomen oman viennin rinnalla myös muualla tuotettujen tavaroiden jälleenvienti kasvoi. Näiden Suomessa tullattujen ja varastoitujen tavaroiden kärjessä olivat alkuvuonna henkilöautot.

Tärkeitä jälleenvientitavaroita olivat kotitalouskoneet, radiot ja televisiot sekä matkapuhelimet. Kauttakulku- eli transitoliikenteen kuljetusten määrä on tänä vuonna jatkanut kasvuaan. Imatran, Nuijamaan ja Vaalimaan kautta tammi-kesäkuussa Venäjälle poistuneista kumipyöräkuljetuksista noin 70 prosenttia vei transitotavaraa. Viime vuonna transitoliikenteessä kuljetettujen tavaroiden arvo oli vähän vajaat 25 miljardia euroa eli kaksi kertaa Suomen Venäjän kanssa käymän ulkomaankaupan suuruinen.

Henkilöautojen osuus transitokuljetuksissa on kasvanut jo pitkään. Kuluvan vuoden alkupuoliskolla vietiin noin 300 000 ajoneuvoa. Viime vuonna autoja kuljetettiin 530 000 kappaletta, kun määrä vuonna 2002 jäi noin 48 000 autoon.

Venäjän transitokuljetukset eivät ole Suomelle pelkkä rasite; yritykset saivat viime vuonna toiminnasta noin 311 miljoonan euron tulot. Lisäksi transitoliikenteestä kertyi väylätuloja noin 14 miljoonaa euroa. Kauttakulkuliikennne synnytti myös työpaikkoja ja sen arvioitiin työllistäneen reilut 2 500 työntekijää vuonna 2006.

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.