Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.10.2007

Elintarvikkeet kallistuneet Venäjällä

Venäjällä vuosi-inflaatio kiihtyi syyskuussa 9,5 prosenttiin, suurelta osin elintarvikkeiden nopean hinnannousun vuoksi. Toisena syynä inflaation kiihtymiseen oli alkuvuoden merkittävä pääomavirta Venäjälle, joka kasvatti kierrossa olevaa rajamäärää.

Viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana leipä on kallistunut 24 %, voi 20 % ja kasviöljy sekä maito 17 %. Pelkästään syysluun aikana kasviöljyn hinta nousi 14 %, voin 9 % ja maidon 7 %. Viljan kallistumiseen kesällä vaikutti maatalousministeriön tuolloinen arvio siitä, että tämän vuoden viljasato olisi suhteellisen pieni, 74-75 miljoonaa tonnia. Ministeriön uuden arvion mukaan tulossa on kuitenkin hyvä 79,5 miljoonan tonnin sato.

Elintarvikkeet ovat tuntuva inflaatioon vaikuttava tekijä Venäjällä, sillä niiden paino kuluttajahintaindeksissä on noin 40 % eli huomattavasti korkeampi kuin kehittyneissä maissa keskimäärin.

Talousministeri Nabiullinan mukaan syyskuun poikkeuksellisen nopean inflaation vuoksi hallituksen tavoite kuluttajahintojen nousun painamisesta 8 prosenttiin vuoden lopussa jää ilmeisesti saavuttamatta. Ministeriö on antanut hallitukselle esityksen viljan vientitullien käyttöön otosta hinnannousun rajoittamiseksi ja myös kuivamaidolle harkitaan vientitulleja.

(Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: Toimittaja Seija Lainela. bofit@bof.fi)

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.