Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.10.2007

Sotsi nousee olympiamiljardeillaan Venäjän uudeksi kasvukeskukseksi

Vuoden 2014 talviolympialaisten isännyys on nopeasti nostanut Mustanmeren rannalla sijaitsevan, Krasnodarin hallintoalueeseen kuuluvan Sotsin yhdeksi Venäjän kiinnostavimmista investointikohteista. Varsinaisten kisajärjestelyinvestointien lisäksi Sotsiin ja laajemmaltikin

Krasnodarin alueelle toteutetaan suuria infrastruktuuriin ja matkailuun liittyviä investointeja. Ulkomaisille yrityksille talviolympialaisten hankkeisiin osallistuminen saattaa osoittautua odotettua helpommaksi, sillä Venäjä on lähtenyt organisoimaan kisoja poikkeuksellisen hallitusti. Hallitus on esimerkiksi laatinut erityisen olympialaisia koskevan lain, jota parlamentin alahuone duuma jo käsittelee.

Lisäksikäytännön käsikassaraksi on parhaillaan perusteilla valtiollinen olympiayhtiö, jota ryhtyy vetämään Gazpromin monivuotinen pääjohtaja Semjon Vainshtok. Valtion tilintarkastusvirasto taas valvoo hankkeisiin kanavoitujen varojen käyttöä.

Investointifoorumi
veti 10 000 osallistujaa

Esimakua tulevasta saatiin syyskuun lopulla Sotsin kansainvälisessä investointifoorumissa. Tapahtuman aikana vahvistettiin 23,3 miljardin dollarin arvosta suoraan kisoihin tai niihin välillisesti liittyviä investointisopimuksia. Foorumiin osallistui yli 10 000 henkilöä Venäjältä ja 19 muusta maasta. Venäjän valtio ja Krasnodarin aluehallinto aikovat keskittyä urheilutapahtumiin liittyviin investointeihin. Niitä ovat muun muassa kisojen urheilusuorituspaikat, olympiakylä, stadion avajaisia ja päättäjäisiä varten, palkintojenjakopalatsi, mediakeskus sekä olympiakomitean käyttöön tulevat hotellit.

Kisoja varten laadittu liittovaltion tavoiteohjelma lähtee siitä, että osa varsinaisista kisainvestoinneista toteutetaan julkisen sektorin ja yritysten yhteishankkeina. Niihin odotetaan yrityksiltä ainakin viiden miljardin dollarin panosta. Tekemistä yrityksille riittää, sillä tarkoituksena on rakentaa kaksi erillistä ”kisaklusteria”, joista toinen tulee 25 kilometrin päähän Sotsista ja toinen ylemmäksi Krasnaja Polnajaan Kaukasusvuorille.

Suurimmat rahat infratöissä

Eniten kohteita yrityksille tarjoutuu kuitenkin infrastruktuurirakentamisessa. Sotsiin ja sen ympäristöön tarvitaan tavallisia kisavieraita varten paljon uusia hotelleja. Suuria urakoita on odottamassa myös liikennejärjestelyiden kehittämisessä. Tie- ja katuverkosto vaatii perusteellisia kunnostustöitä ja myös kaupungin lentokenttää on tarkoitus laajentaa ja modernisoida.

Edes venäläisyritykset eivät osaa vielä kunnolla hahmottaa kaikkia avautuvia mahdollisuuksia. Ulkomaiset investoijat näkevät Sotsin potentiaalin suurena, mutta tasavertaiseen mukaanpääsyyn suhtaudutaan toistaiseksi varauksella. Presidentti Vladimir Putin on kuitenkin vakuuttanut, että ulkomaiset yritykset ovat yhtä tervetulleita ja että valinnoissa ratkaisee yksinomaan hinta ja laatu.

Ensimmäisiä jo julkistettuja investoijia ovat Gazprom sekä suurteollisuusmiehet Oleg Deripaska ja Vladimir Potanin. Ulkomaisista investoijista kuvassa mukana ovat turkkilaiset rakennusliikkeet sekä itävaltalainen rakennusyhtiö Strabag, josta Deripaska omistaa kolmanneksen. Osallistumishalunsa on ilmaissut myös ranskalaisen Schneider

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.