Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.10.2007

Puola koplaa Venäjän WTO-jäsenyyden lihanvientiin

Puola uhkaa jarruttaa EU:n ja Venäjän välisiä WTO-neuvotteluja, ellei Venäjä peru marraskuussa 2005 asettamaansa puolalaisten lihatuotteiden sekä vihannesten ja hedelmien tuontikieltoa.

Kiistaa on ollut hankala ratkaista, vaikka Puola on omasta mielestään tullut vastaan kaikissa Venäjän esittämissä vaatimuksissa. Ratkaisun löytäminen on Puolalle tärkeä asia, koska se vei ennen tuontikieltoa Venäjälle vuosittain noin 560 miljoonan dollarin arvosta elintarviketuotteita.

Venäläisten tarkkailun kohteena ovat olleet erityisesti puolalaiset lihatuotteet, jotka venäläisten elintarvikeviranomaisten mielestä eivät täytä maan terveysvaatimuksia. Puolalaista lihanjalostusteollisuutta tämä on ihmetyttänyt, koska tuotteet ovat vientikelpoisia kaikkialle EU:n alueella.

Venäläiset elintarvikeviranomaiset ovat puolalaisten kutsusta käyneet tarkastamassa puolalaisia lihanjalostuslaitoksia ja todenneet niiden hygieenisyydessä vakavia puutteita. Lisäksi puolalaisia on syytetty yrityksistä jälleenviedä kolmansissa maissa valmistettuja lihatuotteita Venäjälle.

Venäjän elintarvikeviranomaiset ovat nyt periaatteessa valmiita harkitsemaan tuontikiellon poistamista, mutta vaativat taas uuden katselmuskierroksen tekemistä Puolassa. Venäjän talousministeriö on kuitenkin omalla tahollaan puuttunut asiaan. Se on valmis siirtämään kiistan ratkaisun Venäjän ja koko EU:n väliseksi kysymykseksi. Mikäli unioni täysin yhtenäisenä rintamana tukee Puolaa, on ministeriö valmis neuvottelemaan kompromissiratkaisusta.

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.