Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.10.2007

Kaspian öljyä Eurooppaan viiden maan yhteishankkeena

Keskiaasialaisen öljyn suorat toimitukset Eurooppaan varmistuivat lokakuun toisella viikolla kun viisi maata allekirjoitti Kaspianmeren öljyputken käyttöönottoa koskevan sopimuksen Vilnassa. Odessa-Brody-Plock-öljyputkihankkeeseen osallistuvat Azerbaidzan, Georgia, Ukraina, Puola ja Liettua.

Azerbaidzanilainen öljy pääsee nyt suoraan uusille markkinoille. Sitä tukevat käyttämään putken kauttakulkumaat ja Puolan kautta öljyä voidaan toimittaa muillekin eurooppalaisille jalostamoille.

Öljyputken käyttöönottoa nopeuttaa ja kustannuksia alentaa se, että putken 500 miljoonaa dollaria maksanut alkujuoksu Brodysta Odessaan on ollut parin vuoden ajan valmiina ja viime ajat vuokrattuna venäläiselle öljyteollisuudelle öljyn toimittamiseksi. Mustanmeren satamista tankkilaivakuljetuksilla Välimeren alueelle.

Odessa-Brody-projektia on ajanut erityisesti Puolan hallitus, joka tekee parhaansa voidakseen vähentää maansa riippuvuutta Venäjän öljytoimituksista.

Puolan intresseihin sisältyy myös Liettuan öljynsaannin turvaaminen, koska puolalainen PKN Orlen omistaa liettualaisen Mazeikiu Naftan, joka on ainoa öljyjalostamo Baltiassa. Myös Kazakstan saattaa liittyä putken öljyntoimittajaksi, mikä edelleen varmistaisi öljyn saatavuutta.

Puolalaiset ovat jo jonkin aikaa neuvotelleet Kazakstanissa öljyalan yhteistyöhankkeista ja nyt on jopa vireillä omien paikallisten öljyntuotantolisenssien hankkiminen. EU:n energiapolitiikan kannalta uutta öljyputkea ei ainakaan tässä vaiheessa pidetä strategusesti tärkeänä.

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.