Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

16.10.2006

Puolaan saattaa tänä vuonna virrata jopa
10 miljardin dollarin investoinnit

Puolassa uskotaan suorien ulkomaisten investointien toisen aallon alkamiseen. Keskuspankin laskelmien mukaan investointien kokonaissumma oli yli 5,7 miljardia dollaria ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Nyt pankissa arvioidaan ulkomaisten investointien nousevan tänä vuonna kaikkiaan 8-10 miljardiin dollariin.

Puolassa koettiin ensimmäinen suorien ulkomaisten investointien buumi 1990-luvun jälkipuoliskolla. Investointien tahti oli niin kova, että ekonomistit pitivät realistisena investointien kertymisenä jopa kymmentä miljardia dollaria vuositasolla. Kiinnostavien yksityistämiskohteiden loputtua tähän lukuun päästiin kuitenkin vasta vuonna 2004, minkä jälkeen tahti taas hidastui.

Puolan uudelleen organisoitu ulkomaisten investointien virasto PAIiIZ on osaltaan tehnyt hyvää työtä ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi. Tammi-kesäkuussa toimisto valtion edustajana sopi kahdestatoista investointihankkeesta, joiden toteutumisen lopulliseksi arvoksi lasketaan yli 198 miljoonaa euroa ja työllistämisvaikutukseksi noin 5 600 uutta työpaikkaa. Lisäksi virasto neuvottelee parhaillaan 143 uudesta investointihankkeesta. Niiden laskennallinen arvo nousee 1,9 miljardiin euroon ja työllisyysvaikutus olisi yli 20 000 työpaikkaa.

Investointiviraston, kuten myös ulkomaisten sijoittajien mielestä Puolan suosio perustuu muutamaan avaintekijään. Maa itsessään tarjoaa suuren markkinapotentiaalin. Lisäksi sijoittumista varten on tarjolla runsaasti tonttimaata ja valmiita kiinteistöjä eri puolilla maata.

Koulutettu työvoima
kiinnostaa

Yhä tärkeämmäksi kilpailutekijäksi on myös nousemassa koulutetun ja kielitaitoisen työvoiman saatavuus. Juuri työvoimaresurssit ovat saaneet tunnettuja kansainvälisiä yhtiöitä perustamaan Puolaan yli rajojen toimivia palvelukeskuksia. Keskuksia on perustettu jo 40 ja ne toimivat toimivat asiantuntijatehtävissä edustaen rahoitusalaa, taloushallintoa, henkilöstöhallintoa, it-alaa ja logistiikkatehtäviä.

Vaikka palvelukeskusten perustaminen kertoo Puolan talouselämän uusista edellytyksistä ovat suorat tuotannolliset investoinnit edelleen avainasemassa. Investoijia on houkutellut erityisesti laaja erityistalousalueiden verkosto.

Se on vetänyt puoleensa kokonaan uusia sijoittajapiirejä tulokkaina esimerkiksi kiinalaiset, intialaiset, unkarilaiset ja ukrainalaiset yritykset. Yksi viime vuoden suurimmista ulkomaisista investoijista oli juuri ukrainalainen Donbas, joka tuli omistajaksi Czestichowan teräsyhtiöön.

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2006. Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.