Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
Venäjän ensi vuoden
talouskasvu nojaa yhä öljyyn

Venäjän talous kasvanee tänä vuonna seitsemän prosenttia, kertoi moskovalainen RosBusinessConsulting joulukuun alussa. Konsulttiyhtiön mukaan kasvuprosentista olivat samaa mieltä sekä keskuspankin varapuheenjohtaja Oleg Vjugin että Aton Capitalin ekonomisti Peter Westin.

Vjugin ja Westin olivat kuitenkin eri mieltä kasvun syistä. Keskuspankin varapuheenjohtajan mukaan hyvän talouskasvun perustana olivat investointien lisääntyminen, venäläispankkien luotonannon kasvu sekä lainanotto ulkomailta.

Peter Westin pani sensijaan kasvun kokonaan öljyn hinnankehityksen tiliin. Atonin alkuvuoden hintaoletus Urals-laadulle oli 23 dollaria barrelilta. Kesällä investointiyhtiö tarkisti arvionsa 26,5 dollariin. Tämäkään ei vielä riittänyt, sillä lokakuussa hinta oli kivunnut jo 28 dollariin pysyen 27 dollarissa vielä marraskuun ajan.

Öljyrahat levittäytyvät
Venäjän talouselämään

Muukin Venäjällä tapahtunut kehitys on seurausta öljyn vientitulojen odotettua suuremmasta kasvusta. Öljyrahat ovat levinneet laajalti muuallekin Venäjän talouselämässä. Siitä ovat hyötyneet myös toiset, öljyalan ja muun energiasektorin ulkopuolella olevat toimialat. Nämä pääomavirrat ovat tukeneet esimerkiksi tietoliikennealan, rajoituspalveluiden ja vähittäiskaupan kasvua. Myös kotimaisia investointeja on rahoitettu suuressa mitassa juuri öljyteollisuudelle kertyneillä sijoituspääomilla.

Talouskasvu hidastuu
öljyn hinnan laskiessa

Myös Venäjän ensi vuoden talouskasvu lepää öljyn hintakehityksen varassa, sanovat kaikki RosBusinesConsultingin haastattelemat investointiyhtiöiden analyytikot.
Nämä piirit odottavat öljyn barrelihinnan laskevan 22 dollariin, jolloin talouskasvu hidastuu vääjäämättä 5-6 prosenttiin.

Idänkaupan Vientipalvelut 10.2003

Joulukuun muut uutiset


Muut uutiset

Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.