Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.1.2009

IMF ei puolla Latvian latin devalvointia

Kansainvälinen valuttarahasto IMF ei kannata Latvian latin devalvointia. Rahasto ei Latvian johdon kanssa käymiensä lainaneuvottelujen aikana tarjonnut devalvaatiota ratkaisuksi maan makrotalouden ongelmiin, kertoo IMF:n Baltian osaston johtaja Christoph Rosenberg blogikirjoituksessaan.

Rosenbergin mielestä ulkopuoliset tahot eivät ylipäätäänkään voi ohjata tai painostaa jotakin maata devalvoimaan valuuttansa, vaikka devalvaatiolle voisi olla perusteita. Devalvaatiopäätöksen voi tehdä ainoastaan itsenäisesti, omista kansallisista lähtökohdista ja perusteista.

Latvian tapauksessa devalvaatio voisi jopa aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Rosenbergin mukaan Latvian devalvoinilla olisi kerrannaisvaikutuksia, jotka tuntuisivat negatiivisina myös naapurimaissa Liettuassa ja Virossa.

Latviassa devalvaatio aiheuttaisi IMF:n arvion mukaan suoranaisia shokkivaikutuksia, koska maan pankkijärjestelmä eikä muukaan talouden infrastruktuuri kykenisi selviytymään ennen kokemattomasta tilanteesta.

Devalvaatio aiheuttaisi kielteisiä reaktioita myös kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla, mikä lamaannnuttaisi investointeja ja veisi kotimaiselta tukkukaupalta ja muilta maahantuojilta mahdollisuuden kauppaluottoihin.

Valuuttarahasto ei liioin katso devalvaation voivan oleellisesti keventää Latvian ulkomaisen rahoituksen tarpeita.

Idänkaupan Vientipalvelut 1/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-