Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.1.2009

Talouskriisi iski heti Baltian kiinteistömarkkinoihin

Baltian maissa pitkään ylikuumentuneilla kiinteistömarkkinoilla tapahtui odotetusti hurja käänne heti finanssikriisin yltäessä myös Viroon. Latviaan ja Liettuaan.

Marras-joulukuussa alkanut pudotus oli niin jyrkkä, että kiinteistömarkkinoiden tulos koko vuoden 2008 osalta heikkeni tuntuvasti. Kaikissa kolmessa maassa asunto- ja muita kiinteistökauppoja tehtiin selvästi vähemmän kuin vuonna 2007. Samalla kiinteistökauppojen kokonaisarvo laski tuntuvasti ja esimerkiksi Virossa jätiin 60 prosenttia jälkeen edellisvuotisesta tasosta.

Kiinteistöalan alamäki tuntuu jo vahvasti asuntojen hinnoissa. Kiinteistövälittäjä Lation markkinakatsauksen mukaan asuntojen keskihinta Riiassa oli viime joulukuussa 623 latia eli noin 890 euroa neliöltä. Hinta laski kuusi prosenttia marraskuusta ja pudotus vuoden 2007 joulukuuhun verrattuna oli peräti 37 prosenttia.

Liettuassa asuntojen hinnat laskivat joulukuussa 10-25 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kiinteistöportaali Kaptalsin mukaan markkinoiden hintataso putosi Vilnassa vuositasolla 25 prosenttia. Klaipedassa hinnat laskivat keskimäärin 24 prosenttia, mutta Liettuan toisessa suurkaupungissa Kaunasissa asunnot halpenivat vain 15 prosenttia.

Asunto- ja muiden kiinteistömarkkinoiden tilanne vaikeuttaa ymmärrettävästi myös kiinteistöalan yritysten toimintaa. Virossa on jo alkanut kiinteistövälitysyhtiöiden fuusioituminen ja asiantuntijoiden mukaan alalle on taantuman päättyessä jäänyt enää muutama suuri yritys.

Idänkaupan Vientipalvelut 1/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-