Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

22.1.2009

Kaasua ainakin vuodeksi

Gazpromin NaftogazUkrainyn runsaan kahden viikon kaasukiistalla on laajoja vaikutuksia. Venäläisen osapuolen mielestä uusi kaasun hintaa ja siirtomaksua koskeva sopimus on sille riittävän hyvä. Venäjä saa Ukrainalta aiempaa selvästi paremman hinnan ja selviää kaasun siirtomaksun korotuksista ainakin vuoden 2009 aikana.

Paras anti on kuitenkin maiden välistä kaasukauppaa junailleen välitysyhtiö RosUkrEnergon syrjäyttäminen lopullisesti. Se sopii hyvin myös Ukrainalle, sillä sen johdon mielestä juuri RosUkrEnergo oli pääsyyllinen loppuvuoden neuvottelujen kariutumiseen.

Ukraina saa lisäksi sopimuksen, joka vuositason korotusvaikutuksillaan varmistaa edelleen varsin edullisen kaasun saannin. Perille saatiin viimein myös viesti, että maan kaasunkuljetusverkostoa ei missään oloissa yksityistetä eikä myydä venäläisille.

Euroopan uniolle kaasutoimistusten katko antoi kaksi selvää signaalia. Venäläisen kaasu saatavuus voidaan parhaiten varmistaa sillä, että toimitukset tapahtuvat mahdollisimman suoraan. Tämä nostaa entisestään Itämeren Nord Stream -putkihankkeen ja toisaalta eteläisen South Steram -reitin arvoa. Myös suunniteilla oleva Keski-Aasia öljyä kuljettava Nabucco-putkisto saattaa löytää rahoitusta Euroopasta.

Kaasunpumppaus aloittiin tiistaina ja jo seuraavana päivänä ainakin Puolaan alkoi virrata kaasua.

Idänkaupan Vientipalvelut 1/2009. Sisältö.

pdf-versio


• Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
• Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
• Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
• Uutisarkisto 1998-