Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
24.1.2005

Itä-Euroopan rahastot ylsivät hyviin tuottoihin viime vuonna

Suomessa merkittävissä olleet Itä-Euroopan sijoitusrahastot tuottivat viime vuonna varsin hyvin. Suomalaispankkien omien itärahastojen tuottovertailussa kärkeen nousi Nordean Itä-Eurooppa.fi. Se antoi sijoittajilleen 26,3 prosentin tuoton. Nordean rahasto oli samalla tuottoisin kaikkien kotimaisten pankkirahastojen vertailussa. OP-Rahastoyhtiön Itä-Eurooppaan sijoittava rahasto tuotti sekin 23,4 prosenttia.

Pankeista parhaaseen tulokseen pääsi kuitenkin EQ Pankki Suomessa edustamillaan baltialaisen Trigonin rahastoilla. Trigonin rahastoista KIE Rahasto nousi viime vuonna 41,6 prosenttia, Baltia Osakerahasto 26,8 prosenttia ja Toisen Aallon Rahasto (Bulgaria, Romania ja Kroatia) 33,5 prosenttia.

Trigon Capital ilmoitti kuitenkin tammikuun alussa yhdistävänsä Baltia Osakerahaston KIE Rahastoonsa. Trigon perustelee päätöstään sillä, että Baltian maiden osakemarkkinat ovat hurjan nousunsa takia ylihintaisia muihin keski- ja itä-eurooppalaisiin ja toisen (EU-) aallon markkinoihin verrattuna.

Lisäksi blue chip -yhtiöitä on suhteellisen vähän ja likviditeetti on ammattimaisen sijoitustoiminnan kannalta edelleen vähäistä.

Pankkiiriyrityksistä FIM pääsi alan kotimaisella pioneerirahastollaan FIM Russialla 19,2 prosentin tuottoon, mikä oli varsin hyvä tulos Venäjän vaihteeksi turbulenteilla markkinoilla, jotka alustavien arvioiden perusteella nousivat Jukos-vaikutuksella puhdistettuna 25-30 prosenttia.

Seligson joutui puolestaan tyytymään Prosperity Russia -rahastonsa osalta 7,59 prosentin tuottoon vuonna 2004. Alfred Bergin Russia-rahaston kasvu jäi vieläkin pienemmäksi eli 1,3 prosenttiin.

Itä-Eurooppaan sijoittavien rahastojen markkinoilla toimi viime vuonna Suomessa lisäksi Danske Capital Finland. Yhtiön ilmoituksen mukaan mukaan sen Baltic States Fundin tuotto oli viime vuonna 40 prosenttia.

Vertailuun eivät sisälly kesken vuotta perustetut uudet itärahastot, joita ovat Mandatumin rahasto ja FIM:in Emerging Europe, jonka sijoitusalueena ovat Baltian, KIE-maiden ja Sloveenian lisäksi myös toisen aallon markkinat ja vieläpä kolmannen aallon markkinat, Turkki ensimmäisenä kohteena.

Idänkaupan Vientipalvelut 1.2005

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.