Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
Itämarkkinat kohensivat huonoa vientivuotta 2002

Tammi-marraskuussa Suomen koko viennin arvo oli 43,30 ja tuonnin 31,16 miljardia euroa. Sekä viennissä että tuonnissa jäätiin jälkeen edellisvuotisesta viennin supistuessa kaksi prosenttia ja tuonnin kolme prosenttia.

Suomen ulkomaankaupan vuoden 2002 kokonaistulos ei ollut vielä tiedossa helmikuun toisella viikolla, mutta tammi-marraskuun luvut antavat joka tapauksessa kokonaiskuvan kehityksestä. Vienti EU-maihin väheni kolme prosenttia ja vienti euroalueelle kaksi prosenttia, Vienti KIE-maihin ja Venäjälle jatkui sensijaan hyvänä.

Venäjän viennin osuus vahvistui

Yhdentoista kuukauden Venäjän-viennin arvo oli 2,86 miljardia euroa, jossa oli kasvu 12 prosenttia vertailuajankohdasta vuonna 2001. Venäjän osuus koko viennistä vahvistui nyt hieman nousten 6,6 prosenttiin. Tuonti Venäjältä kasvoi vain kaksi prosenttia, mutta tuonnin arvo 3,26 miljardia euroa ylitti edelleen selvästi viennin arvon.

Venäjän-vientimme kasvussa näkyy jo selvää hidastumista kahteen edelliseen vuoteen verrattuna, vaikka joulukuun luvut saattavat hieman vielä parantaa tulosta. Ostovoiman palautumisen aiheuttama kysyntäpiikki on taittunut ja markkinat normalisoituneet.

Viron suuntautunut vienti kasvoi puolestaan 16 prosenttia nousten 1,15 miljardiin euroon. Tuonti sensijaan putosi 22 prosenttia jääden 874 miljoonaan euroon. Tuonnissa heilahtelut voivat kuitenkin johtua laajamittaisen alihankinta- ja sopimusvalmistuksen tilastovaikutuksista.

Liettuan-vienti kasvoi peräti 22 prosenttia, mutta tähän vaikutti viennin vähäisyydestä johtunut matala lähtätaso. Tämänkin kasvupyrähdyksen jälkeen viennin arvo jäi vaatimattomalle 244 miljoonan euron tasolle. Tuonti Liettuasta oli vieläkin vähäisempää, arvoltaan vain 61 miljoonaa euroa.

Latvian kanssa kauppavaihto oli vain hieman suurempi. Viennin arvo oli tammi-marraskuussa 294 miljoonaa euroa kasvun jäädessä seitsemään prosenttiin. Tuontia Suomeen toteutui 65 miljoonan euron edestä.

Puolan viennille takapakkia

Potentiaalisesti suuren kauppakumppanin Puolan kanssa vienti otti pahasti takapakkia. Viennin arvo laski 729 miljoonaan euroon, mikä merkitsi 11 prosentin pudotusta edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Tuonti sensijaan kasvoi kolme prosenttia 337 miljoonaan euroon.

Unkari oli Baltian maiden ja Puolan ohella ainoa merkittävämpi kauppakumppinimme KIE-maiden alueella. Vienti Unkariin oli 317 miljoonaa ja tuonti 219 miljoonaa euroa. Vienti kasvoi seitsemän prosenttia ja tuonti peräti 31 prosenttia.

Lisäksi kannattaa noteerata Ukrainan-viennin kasvaminen 20 prosentilla 170 miljoonaa euroon. Kiinan-vienti oli tammi-marraskuussa 1,06 miljardia euroa, mutta summassa oli seitsemän prosentin vähennys edellisvuotiseen verrattuna.

Idänkaupan Vientipalvelut 1/2003

Helmikuun muut uutisotsikot


 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.