Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

30.9.2010

Rosstat tarkensi bkt-laskelmiaan

Rosstat julkisti syyskuussa pitkään jälkitarkastettavana olleet Venäjän bkt-tiedot aina vuoden 2003 alusta lähtien. Uudet tilastot osoittavat, että talous toipui nopeasti vuoden 2009 jälkipuoliskolla oltuaan syvällä pohjalla vielä vuoden alkupuoliskolla. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvu kuitenkin hidastui. Bkt-kasvoi tammi-maaliskuussa kausitasoitettuna noin 4 prosentin vuosivauhdilla ja alustavien tietojen mukaan sama tahti jatkui myös toisella vuosineljänneksellä.

Bkt:n arvo oli kuluvan vuoden toisella neljänneksellä yli 5 % suurempi kuin vuotta aiemmin, mutta edelleen noin 6 % alempi kuin taantumaa edeltäneessä huipussaan, joka osui vuoden 2008 toiselle neljännekselle. Tarkistetut tiedot vahvistavat kuvaa Venäjän talouden pudotuksen syvyydestä. Noin vuoden mittaisen jakson aikana - loppukesästä 2008 alkaen - bkt ja sen keskeinen kysyntäerä, yksityinen kulutus supistui kausitasoitettuna 11 %. Samalla investoinnit supistuivat 20 % ja tuonti väheni 40 %.

Rosstatin aiemmista bkt-laskelmista oikaistut tiedot eivät talouden pidemmän aikavälin kehitystarkastelun kannalta eroa paljoakaan. Niiden mukaan bkt:n kasvuvauhti oli entisiin lukuihin verrattuna hieman nopeampi vuosina 2007-2007 ja jonkin verran hitaampi vuonna 2008. Bkt-luku on ollut vuodesta 2006 alkaen hiukan aiemmin ilmoitettua suurempi lähinnä siksi, että yksityisen kulutuksen arvioidaan nyt kasvaneen vielä entistäkin laskelmaa nopeammin parina vuonna ennen taantumaa ja olleen vuodesta 2007 lähtien noin 2 % suurempi kuin mihin vanhassa laskelmassa päädyttiin

Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: Seija Lainela

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-