Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

30.9.2010

Miljardien investointisopimukset Sotshsissa

Syyskuussa pidetyssä Sochi-2010-investointifoorumissa allekirjoitettiin jo tapahtuman loppuun mennessä 179 investointisopimusta, joista valtaosa kohdistui vuoden 2014 talviolympialaisten kotipaikkaan Krasnodarin alueeseen. Sovittujen investointien kokonaisarvo nousi 295 miljardiin ruplaan eli noin 7,1 miljardiin euroon.

Julkistettuja suurinvestointeja olivat muun muassa OGK-3-yhtiön lämpövoimalaurakka, Business Investin asuntoalueurakka, Nordicin kauppakeskusurakka sekä Metro Cash & Carryn monitoimikeskuksen rakentaminen.

Krasnodarin aluehallinnon ohella tapahtumaan osallistui myös 52 muuta aluetta, jotka samoin esittelivät omia investointikohteitaan. Myös tämä johti investointisopimusten solmimiseen.

Mittava tapautuma keräsi kaikkiaan 6 000 osallistujaa yli 30 maasta. Foorumin yhteydessä pidetyssä messunäyttelyssä esittäytyi 170 kotimaista ja ulkomaista yritystä.

Alihankintasopimukset
tulossa jakoon

Suomalaisyritykset saivat vähänlaisesti sopimuksia itse foorumin kuluessa, mutta lupaavia jatkonäkymiä on edelleen olemassa. Suomalaisyrityksiä olympiahankkeissa edustavan Consortium SOFI Oy:n toimitusjohtajan Seija Spiridovitshin mukaan investoinneissa ja hankinnoissa on nyt käynnissä toinen vaihe, jossa valitut pääurakoitsijat tekevät alihankintasopimuksia. Niitä voivat erikoisosaamisen turvin saada myös ulkomaiset yritykset.

“Alkaneena syksynä pääurakoitsijoiden aktiivisuus on selvästi lisääntynyt, sillä alihankintasopimukset olisi pääosin tehtävä viimeistään ensi vuoden alkupuoliskolla”, Spiridovitsh kertoo.

Sotshista halutaan rakentaa
ympärivuotinen matkailukohde

Spiridovitshin mukaan Sotshissa ei ole kyse vain olympialaishankkeista, vaan kaupungin kehittämisestä ylipäätään ympärivuotisena matkailukohteena. Olympialaishankkeiden osuus on vain noin viidennes koko rakentamisen määrästä. Teiden ja urheilukohteiden rakentaminen on käynnissä, mutta hotellien ja esimerkiksi kauppakeskusten rakennusbuumi on vasta alkamassa.

Toistaiseksi lähes kaikissa suuremmissa olympialaishankkeissa tarjouskilpailun on voittanut venäläisyritys. Pienemmissä projekteissa ongelmana on kova kilpailu ulkomaisten yritysten kesken. Siinä ovat suomalaisten vastapuolena muun muassa kiinalaiset, serbialaiset ja turkkilaiset.

Ulkomaisten yritysten toimintaa Sotshissa rasittaa myös byrokratia. Hankeneuvottelut etenevät hitaasti, koska suunnitelmia ja vastuuhenkilöitä vaihdetaan jatkuvasti.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-