Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

30.9.2010

Baltian elpyminen vie pari vuotta

Baltian maissa syvä taantuma on hellittänyt, mutta edessä on vielä vaivalloinen tie, arvioi kansanvälinen valuuttarahasto IMF, joka on toistaiseksi joutunut järjestämään kriisitukirahoituksia ainoastaan Latvialle.

IMF:n neuvot ja kehotukset noudattavat aikaisempaa kaavaa. Maiden on panostettava erityisesti vientiin ja huolehdittava tätä varten kilpailukyvystään työn tuottavuutta nostamalla ja tuotannon jalostusarvoa kasvattamalla.

Edelleen maiden tulee huolehtia siitä, ettei yrityksiä veroteta liian raskaasti ja hintojen kehitys pidetään kurissa. Myös julkisia menoja pitää edelleen valvoa tiukasti.

Rahasto pitää vakavana ongelmana erityisesti maiden heikkoa työllisyystilannetta, joka osaltaan pitää kotimaisen kulutuskysynnän vaimeana.

Swedbank toteaa puolestaan viimeisimmässä katsauksessaan, että kaikkien Baltian maiden vienti on tänä vuonna kehittynyt odotuksia paremmin, mutta talouden elpyminen tuntuu kunnolla vasta vuonna 2012.

Ruotsalaispankki on myös päivittänyt maiden talousennusteita. Niiden perusteella Viron talous kasvaa tänä vuonna 2,2 prosenttia, Latvia talous taantuu 1,5 prosenttia ja Liettuan taas nousee 0,5 prosenttia.

Vuonna 2012 vastaavat kasvuluvut olisivat 4,5 prosenttia (EE), 4,2 prosenttia (LV) ja 4,5 prosenttia (LT). Vasta vuonna 2012 kotimaisesta kulutuskysynnästä tulee talouden toinen veturi viennin rinnalle. Siihen saakka taantumasta kärsineet kuluttajat panttaavat vähittäin karttuvaa ostovoimaansa.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-