Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

30.9.2010

Keskuspankki paransi Viron kasvuennustetta

Viron keskuspankki luottaa nyt varmemmin Viron talouden kehitykseen. Pankki nosti syyskuun lopulla vuoden 2010 kasvuennusteensa 2,5 prosenttiin, kun se edellisessä huhtikuussa annetussa ennusteessaan odotti kasvun jäävän 1,4 prosenttiin.

Viron ennakoitua paremman talouskasvun taustalla oli yllättävän hyvin vetänyt vientikauppa.

Keskuspankki tarkisti samalla ensi ja sitä seuraavaa vuotta koskevan talouskasvuennusteensa. Vuodelle 2011 on nyt luvassa 4,2 prosentin kasvu aiemman 4,0 prosentin sijaan. Vuoden 2012 ennustetta taas parannettiin 0,5 prosenttiyksikköä ja uusia arvio on 3,8 prosenttia.

Myönteisten kasvulukujen varjoon jääneet työllisyystilanne ja hintakehitys näyttävät sen sijaan entistä huonommilta. Pankki ennakoi nyt syyskuussa kuluvan vuoden työttömyysprosentin nousevan 17,8 prosenttiin ja laskevan siitä pari prosenttiyksikköä vuonna 2012.

Keskuspankki on joutunut nostamaan tuntuvasti myös huhtikuussa antamaansa inflaatioarviota. Uuden ennusteen mukaan inflaatio nousisi tänä vuonna 2,4 prosenttiin ja ensi vuonna 2,7 prosenttiin. Nämäkin luvut mahtuvat silti EU:n asettamiin rajoihin.

Virallinen 2,5 prosentin kasvuennuste vuodelle 2010 on linjassa Swedbankin samoin syyskuussa päivittämän ennusteen kanssa. Ruotsalaispankki nosti ennusteensa 2,2 prosenttiin, kun sen edellinen arvio ennakoi vaatimatonta 1,5 prosentin kasvua.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-