Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

30.9.2010

Kazakstanin talous nousee viennin vetämänä

Kazakstanin talous kasvoi ripeästi ensimmäisellä vuosipuoliskolla bruttokansantuotteen noustessa vuositasolla 8,0 prosenttia. Talouskasvua edistivät öljyn hyvä maailmanmarkkinahinta sekä vahvistunut kotimainen kysyntä. Kulutuskysyntää tukivat valtion suurimittaiset elvytystoimet, jotka paransivat maan työllisyystilannetta.

Kazakstanin hallitus on kuitenkin yhä varovainen talousarviossaan, eikä ole toistaiseksi lähtenyt korottamaan koko vuodelle 2010 antamaansa 5,0 prosentin kasvuennustetta.

Kazakstanin teollisuustuotanto kasvoi tammi-kesäkuussa vuositasolla 11,0 prosenttia.

Prosessiteollisuudessa kasvu oli 18,3 prosenttia, joten ala kasvoi nyt nopeammin kuin alkutuotantoa edustava kaivannaisteollisuus. Nopeimpaan kasvuun ylsivät kuitenkin koneenrakennus ja kemianteollisuus, jotka lisäsivät tuotantoaan lähes 70 prosenttia.

Teollisuusminiteriön mukaan uraanintuotannon määrä nousi alkuvuonna 8 452 tonniin. Koko vuoden tuotantotavoitteena on 18 222 tonnia, mikä ylittäisi edellisvuotisen tason noin 30 prosenttia.

Myös tuotannolliset investoinnit kehittyivät hyvin. Maatalouteen tehdyt investoinnit kasvoivat vuositasolla 40,2 prosenttia ja teollisuusinvestoinneissa lisäys oli 27,7 prosenttia. Rakentamisessa investoinnit nousivat 39,8 prosenttia.

Kazakstanin ulkomaankaupan arvo nousi jaksolla 42,5 miljardiin dollariin, mikä oli 40,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Viennin arvo kasvoi 72,2 prosenttia nousten 29,9 miljardiin dollariin. Tuonti puolestaan supistui 1,8 prosenttia ja oli 12,9 miljardin dollarin arvoinen. Kazakstanin kauppataseen ylijäämä kasvoi tämän tuloksena 320 prosenttia.
Kazakstanin suurimmat vientimaat olivat Kiina, Italia, Venäjä ja Ranska. Tuonnin kärjessä taas olivat Venäjä, Kiina, Saksa ja Ukraina.

Työttömyysaste oli tammi-kesäkuussa 5,8 prosenttia, joten työllisyys kohentui vuositasolla 0,9 prosenttiyksikköä. Inflaatio nousi alkuvuonna 4,4 prosenttiin lähinnä elintarvikkeiden kallistumisen takia.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-