Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

30.9.2010

Valko-Venäjä rakentaa öljyntuontiverkostoaan

Valko-Venäjä on ryhtynyt järjestelmällisesti korvaamaan jalostamoidensa tarvitseman raakaöljyn tuontia Venäjältä. Valko-Venäjän uudeksi öljyntuottajakumppaniksi on tänä vuonna tullut Venezuela.

Sisämaassa sijaitsevan Valko-Venäjän vaihtoehtoisina tai rinnakkaisina öljynkuljetusreitteinä ovat junarahdit Mustaltamereltä tai Itämeren satamista.

Kuljetusyhteistyö on edennyt jo pitkälle Ukrainan kanssa, sillä maat allekirjoittivat heinäkuussa kuljetuksia koskevan sopimuksen. Sen mukaan Ukraina on valmis jatkokuljettamaan satamistaan öljyä rautateitse ensi vuoden huhtikuuhun mennessä neljä miljoonaa tonnia, josta 1,5 miljoonaa viedään tämän vuoden aikana.

Valko-Venäjä ja Ukraina neuvottelevat parhaillaan kuljetusmäärän nostamisesta ja suunnitelmissa on yhdeksän miljoonan tonnin kuljetukset ensi vuonna.

Öljyn vaihtoehtoisia maihintuontisatamia ovat myös Baltian satamat. Belarus Oil Company on tehnyt jo pari testikuljetusta Viron ja Liettuan ja kautta kolmantena vaihtoehtona selvitetään vielä Ventspilsin ja Riian satamien soveltuvuutta Latviassa. Latvian etuna pysyvää yhteistyötä ajatellen olisi Ventspils-Polotsj-öljyputki, joka ei ole ollut käytössä viime vuosina.

Baltian maiden satamien valinta kuljetusreitiksi riippuu vielä tarjolla olevista maksutariffeista ja muista ehdoista. Valko-Venäjän jalostamot pystyvät käyttämään 22 miljoonaa öljytonnia vuodessa.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-