Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

30.9.2010

Ulkomaiset investoijat palasivat Puolaan

Puolaan tehtiin tammi-toukokuussa yli viiden miljardin euron arvosta suoria ulkomaisia investointeja, selviää keskuspankin uusimmasta yhteenvedosta. Tulos ylitti vuodentakaisen tason 75 prosenttia.

Puolan talousministeriö arvio tältä pohjalta, että suorien investointien kokonaissumma voisi tänä vuonna nousta ainakin 10 miljardiin euroon. Investointien tuntuva elpyminen ei kuitenkaan vielä riitä nostamaan sijoitustoimintaa huippuvuosien 2006-2007 tasolle.

Valtiollinen ulkomaisten investointien virasto PAIiIZ kertoo solmineensa tammi-kesäkuussa 29 investointisopimusta ensimmäistä kertaa Puolaan sijoittavien yritysten kanssa.

Investointiviraston mukaan jo aiemmin havaittu investointien trendimuutos näyttää jatkuvan. Suorat ulkomaiset investoinnit tehdasteollisuuteen ovat laskussa ja vastaavasti osuuttaan vahvistavat yrityspalvelut sekä tutkimus- ja kehitystoiminta, joita varten perustetaan kansainvälisesti toimivia keskuksia kiihtyvään tahtiin. Ulkoistamispalveluiden investointiosuus on nyt jo neljännes.

Investointeja Puolaan vetävät suotuisat liiketoimintaolot. Puola koetaan matalan riskitason maaksi ja erityisenä etuna pidetään koulutetun ja samalla edullisen työvoiman riittävää saatavuutta.

Perinteisessä tehdasteollisuudessa investointien painopiste on tällä hetkellä koneenrakennuksessa sekä ilmailuteollisuudessa, kuten helikoptereiden valmistuksessa. Ulkomaisia sijoittajia kiinnostavat edelleen myös autoteollisuus ja elektroniikkateollisuus.
Suurimmat ulkomaisten investointien lähtömaat ovat Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Etelä-Korea.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-