Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

17.9.2007

Vientiennätystä odotellaan Puolassa

Puolan talouskasvun yhtenä veturina on ollut vienti. Viime vuonna yritykset veivät ulkomaille tavaroita ja palveluja yhteensä 97 miljardin dollarin arvosta, mikä oli 22 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Talousministeriön ennakkoarvion mukaan kuluva vuosi on ennätysvuosi Puolan vientikaupassa. Ministeriö odottaa viennin arvon nousevan noin 102 miljardiin dollariin eli 17 prosenttia viime vuotista suuremmaksi.

Taitavaa luovimista

Puolan vientiteollisuus on osannut taitavasti luovia ulkomaisilla markkinoilla. Puolalaiset yritykset ovat vahvasta zlotysta huolimatta onnistuneet säilyttämään kansainvälisen kilpailukykynsä tuottavuutta nostamalla ja kustannuksia karsimalla.

Puolalaiset ovat perinteisten vientialueiden, vanhojen EU-maiden ja Venäjän ohella onnistuneet saamaa uusia jalansijoja EU:n itäisen alueen markkinoilla, erityisesti Tshekissä.

Puolan vientiasemaa on suuressa määrin tukenut suurten kansainvälisten yhtiöiden Puolan toiminta. Puolassa toimivien ulkomaalaisomisteisten yritysten vientiosuus on kaiken aikaa kasvanut ja tällä hetkellä se on 60 prosentin luokkaa.

Puolan tuotantoelämässä viime vuosina tapahtuneet rakenteelliset muutokset ovat nekin osaltaan edesauttaneet menestystä vientikaupassa. Nimenomaan ulkomaisten investoijien käynnistämät korkeamman jalostusasteen tuotantoalat ovat olleet luomassa myös uusvientiä. Puolassa autoteollisuudesta on kehittyvät vahva vientiala ja uutena alueena on nyt nouseva elektroniikkateollisuus, erityisesti televisioiden ja näyttöjen valmistus.

Yllättävää on ollut myös perinteisen tuotantoalan, elintarviketeollisuuden hyvä menestys ulkomailla. Viime vuonna Puolan elintarviketeollisuuden vienti nousi uuteen 8,5 miljardin euron ennätyslukemaan. Samalla Tshekki nousi puolalaisten elintarvikkeiden suurimmaksi ostajaksi ohittaen aikaisemmin kärkipaikkaa pitäneen Saksan. Britannia ohitti puolestaan tuontikieltoja Puolalle asettaneen Venäjän elintarvikkeiden tuojana. Suuria ostajamaita olivat lisäksi Alankomaat ja Italia. Puolalaisista maahanmuuttajista johtuen elintarvikkeiden kysyntä kasvoi nopeasti Irlannissa, aivan kuten Britanniassakin.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.