Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

17.9.2007

Baltian kiinteistöbuumin uskotaan pysähtyneen

Baltian maissa toimiva Danske Bank päättelee, että kiihkeä kiinteistöbuumi on päättymässä sekä Virossa, Latviassa että Liettuassa. Etenkin asuntomarkkinoilla lakipiste on jo saavutettu ja hinnat ovat jo kääntyneet hienoiseen laskuun.

Pankin elokuussa julkistamassa arviossa todetaan, että Baltin maissa ja etenkin Latviassa on makrotaloudellisia tasapaino-ongelmia. Ratkaisevaa on kuitenkin se, miten kiinteistösijoittajat ja ostajat kokevat tilanteen ja se, mitkä ovat heidän odotuksensa.

Danske Bankin mukaan hintojen nousua kiinteistömarkkinoilla jarruttaa nyt kolme tekijää. Ensinnäkin hinnat ovat spekulatiivisen ilmapiirin takia jo liiaksi erkaantuneet reaalisista perusteistaan. Toiseksi pankit ovat nostaneet korkotasoa ja kolmanneksi ne ovat myös tiukentaneet luotonantoaan etenkin yksityistalouksille.

Kiinteistövälittäjät eivät täysin yhdy tanskalaispankin käsitykseen, kertoo The Baltic Times. Esimerkiksi Ober-Haus pitää hintakehityksen pysähtymistä normaalina korjausliikkeenä pitkän yhtäjaksoisen nousukauden jälkeen. Kiinteistöyhtiön mukaan markkinoihin heijastuu nyt myös kysynnän luonteen muuttuminen. Yksityishenkilöille kelpaa entistä huonommin vanha, neuvostoperäinen asuntokanta ja nyt kiinnostuksen painopiste on uusissa asunnoissa.

Toisenlaista sisäpiirinäkemystä edustaa yksinomaan Virossa toimiva Pindi Kinnisvara. Tämän yrityksen mukaan asuntojen hinnat ovat ainakin Tallinnassa laskeneet 10 prosenttia viimeisten kuukausien aikana. Laskeva hintakehitys johtuu ensisijassa siitä, että paikallinen tarjonta on vuoden aikana kaksinkertaistunut ja asuntokauppa on muuttunut ostajien markkinoiksi.

Kiinteistömarkkinoiden hidastumisella pelätään olevan myös laajempia taloudellisia vaikutuksia, sillä kiinteistökauppa ja siihen liittyvä rakentaminen ovat olleet keskeisiä moottoreita Baltian maiden talouskasvussa.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.