Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

17.9.2007

Kulutuskysyntä ja investoinnit varmistavat Venäjän talouskasvua

Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT nostanut Venäjän kasvuennustettaan tälle vuodelle seitsemään prosenttiin. Samalla BOFIT odottaa kasvun tasaantuvan kuuteen prosenttiin vuosina 2008-2009. Talouskasvun jatkumista melko nopeana tukee Urals-öljyn hinnan arvioitu pysyminen melko vakaana eli 65-70 dollarissa tynnyriltä.

Talouskasvun moottorina on yhä yksityinen kulutus, jonka kasvu on jatkunut 10 prosentin tuntumassa reaalipalkkojen nousun tukemana. Kulutusta rahoitetaan nyt entistä enemmän myös luottojen avulla.

Viime kuukausina kiihtynyttä talouskasvua on tukenut myös investointien voimakas lisääntyminen. Niiden kasvu kiihtyi viime vuoden 14 prosentista 22 prosenttiin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Kulutuksen ja investointien nopeaan kasvuun on osittain pystytty vastaamaan kotimaista tuotantoa lisäämällä, teollisuustuotannon kasvu on kiihtynyt viime vuoden neljästä prosentista kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa lähes kahdeksaan prosenttiin.

Jalostusteollisuus on edennyt vielä nopeammin koneiden ja laitteiden valmistuksen vetämänä.

Venäjän tuonti on kasvanut viime vuosina reaalisesti keskimäärin 20 prosenttia vuosittain. Tuontikysyntä on kohdistunut pääasiassa kulutus- ja investointihyödykkeisiin.

Tuonnin kasvua tukee myös ruplan reaalisen valuuttakurssin vahvistuminen. Tuonnin kasvun jatkuessa nopeana Venäjän täytyy rahoittaa tuontikysyntä muulla tavoin kuin suhteellisesti heikentyvillä vientituloilla.

Idänkaupan Vientipalvelut 9.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.