Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
14.9.2006

Etelä-Afrikka Venäjän globalisoitumiskohteena

Venäjän ja Etelä-Afrikan välillä havaittu taloudellinen lähentyminen sai näkyviä tuloksia presidentti Vladimir Putinin syyskuun alussa Kapkaupunkiin tekemän vierailun aikana. Maiden väillä tehtyjä kauppa- ja yhteistyösopimuksia julkistettiin yli miljardin dollarin arvosta.

Tärkein yhteistyösopimus koski timanttiteollisuutta. Sopimuksen osapuolina olivat maailman kaksi suurinta timanttien tuottajaa, venäläinen Alrosa ja etelä-afrikkalainen De Beers.

Timanttijättien sopimus koskee yhteistyötä uusien timanttiesiintymien hakemisessa sekä varsinaista timanttikauppaa. De Beers ostaa Alrosalta tänä vuonna raakatimantteja 500 miljoonan euron arvosta. Ensi vuonna ostojen määrä on 420 miljoonaa euroa ja vuonna 2008 se on ainakin 340 miljoonaa euroa.

Alrosan ja De Beersin liikesuhteet eivät ole syntyneet aivan viime aikoina, sillä Alrosan lehdistötiedotteen mukaan yhtiöt ovat käyneet kauppaa jo 50 vuoden ajan.

Venäjän valtio omistaa tällä hetkellä Alrosasta 37 prosenttia, mutta käynnissä on jo prosessi omistusosuuden nostamiseksi yli 50 prosentin.

Etelä-Afrikan Venäjän-aktiviteetin voimistuminen on viime päivinä ilmennyt myös kovin toisenlaisella tavalla. Vedomostin mukaan Etelä-Afrikan johtava mediayhtiö Naspers neuvottelee 25 prosentin osakkuudesta PromSvyazKapitalissa. Tämä venäläisyhtiö omistaa Trudin ja Argumenty i Faktyn, Media-Pressa-painotalon sekä 25 prosenttia Extra M Mediasta. Omistuksiin kuuluu lisäksi lehtien jakeluyhtiöitä.

Kansainvälistymiseen tähtäävälle Naspersille järjestely olisi vahva avaus. Mediayhtiö pääsisi osaomistajaksi venäläiseen kustannustaloon, jolla on vaikutusvaltaa ja 330 miljoonan dollarin bisnes pyöritettävänään.


Idänkaupan Vientipalvelut 9.2006. Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.