Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
14.9.2006

Kännyköiden viennin pudotus leikkasi Venäjän-kaupan lukuja

Tullitilaston mukaan Suomen vienti Venäjälle kasvoi ensimmäisellä vuosipuoliskolla enää 13 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna. Pitempiaikaisen noin 30 prosentin kasvutahdin jälkeen viennin kehitys voisi näyttää huolestuttavalta.

Näin ei kuitenkaan ole. Tullin tilasto-osaston mukaan kasvun tuntuva hidastuminen johtuu lähes yksinomaan puhelinlaitteiden viennin puolittumisesta viimeksi kuluneiden kuukausien aikana. Puhelinlaitteiden tavararyhmässä taas matkapuhelimet vastaavat käytännössä viennistä, muutamia verkkotoimituksia lukuun ottamatta.

Matkapuhelimet edustivat viime vuonna noin kolmannesta Venäjän-vientimme arvosta ja kun näiden tuotteiden vienti on suunnilleen puolittunut, löytyy vientilukujen selitys suurinpiirtein tästä. Suomen Venäjän-viennin tärkeimpien tavararyhmien vienti on muilta osin sujunut odotusten mukaisesti. Lisäksi vientitilastoa nosti vuoden alkukuukausina hetkellisesti muutama suuri yksittäinen vientitoimitus.

Venäjällä matkapuhelinten myynti onkin kääntynyt toistaiseksi laskuun ensimmäisen kerran maan koko matkapuhelinhistorian aikana. IDC:n huhti-kesäkuun markkinakatsauksen mukaan uusia kännyköitä myytiin tänä aikana 7,12 miljoonaa kappaletta, mutta määrä oli 8,8 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Venäläisten kännykkädiilereiden mielestä kännyköiden kallistuminen noin 30 prosentilla on osittain pysäyttänyt markkinoiden imun. Hintojen kallistuminen taas johtuu Venäjän tullin tuotteiden harmaatuontiin kohdistamasta tehostuneesta valvonnasta, mutta osittain myös kuluttajien halusta siirtyä ajanmukaisempiin ja samalla kalliimpiin puhelinmalleihin.

Venäjä oli joka tapauksessa ensimmäisellä vuosipuoliskolla Suomen toiseksi tärkein kauppakumppani ja tärkein tuontimaa.

Maidemme välinen kokonaiskauppavaihto nousi 6,829 miljardiin euroon ja tuontimme Venäjältä 3,980 miljardiin. Kauppavaihto Saksan kanssa oli samaan aikaan suuruudeltaan 6,965 miljardia euroa, josta tuonnin osuus oli 3,688 miljardia.

On kuitenkin syytä todeta, että vienti Saksaan oli tammi-kesäkuussa arvoltaan 3,277 miljardia euro eli 28 prosenttia edellisvuotista enemmän. Venjän-viennissä arvo oli puolestaan 2,849 miljardia euroa, tarkoittaen jo edellä mainittua 13 prosentin lisäystä.

Hyvä vientitulos Virossa ja Puolassa

Vienti Itä-Euroopan muihin maihin kasvoi nyt selvästi nopeammin kuin Venäjän-vienti. Viron kohdalla kasvu oli 39 prosenttia ja myös Puolassa päästiin hyvään 25 prosentin lisäykseen.
Myös nouseva markkina-alue Ukraina veti hyvin. Viennin arvo nousi tammi-kesäkuussa 199 miljoonaan euroon kasvaen 37 prosenttia.


Idänkaupan Vientipalvelut 9.2006. Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.