Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

20.8.2007

Liettuan talous kehittyy ilman ylikuumentumisriskiä

Liettuan talous kasvoi 8,1 prosenttia vuoden alkupuoliskolla, mikä ylitti ekonomistien ennusteet. Hansapank päättikin välittömästi korjata aikaisempaa vuosiennustettaan nostaen kasvuarvion seitsemästä
kahdeksaan prosenttiin.

Liettuan talouskasvun moottorina on edelleen toiminut vahva kotimainen kulutuskysyntä, mutta myös useat talouselämän sektorit ovat kehittyneet hyvin. Parhaiten kasvaneita aloja alkuvuonna olivat rakentaminen, tukkukauppa ja vähittäiskauppa, kiinteistöala sekä tietotekniikka ja tietoliikenne.

Liettuan kasvu jatkuu
muita Baltian maita varmemmin

Hansapankin tuoreessa katsauksessa todetaan, että Liettuan talous on tällä hetkellä erilaisessa kehitysvaiheessa kuin mitä talous on Virossa ja Latviassa. Liettuassa kasvu jatkuu suuremmalla varmuudella kuin naapurimaissa, joissa ylikuumentunut talous on käännekohdan edessä.

Ulkomaiset työmarkkinat
houkuttelevat liettualaisia

Liettuankin taloudessa on silti ongelmia. Melko uusi, mutta kaiken aikaa pahemmaksi käyvä ongelma on työvoiman siirtyminen ulkomaille. Ammattitaitoisen työvoimaresurssin supistuminen on luonut työmarkkinoille palkkapaineita ja ansiotason tuntuva kohoaminen on puolestaan vaikuttanut hintoihin inflaatiota edistävällä tavalla.

Baltian maista inflaation parhaiten kurissa pitänyt Liettua onkin kadottamassa otettaan. Kesäkuussa inflaatio nousi vuositasolla jo viiteen prosenttiin. Kaikista pahiten inflaatiota on nostanut rakennuskustannusten kallistuminen. Ne nousivat tammi-kesäkuussa peräti 14,3 prosenttia.

Idänkaupan Vientipalvelut 8.2007. Sisältö.

Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.