Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
15.8.2006

Kulutuskysyntä vahvistaa Puolan taloutta

Puolan talous kehittyi ensimmäisellä vuosipuoliskolla varsin myönteisesti. Kasvukehitys perustui yhä enemmän kotimaisen kulutuskysynnän vahvistumiseen. Bruttokansantuote kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 5,2 prosenttia ja myös koko ensimmäisen vuosipuoliskon osalta odotetaan samansuuruista lisäystä.

Puolassa vähittäiskaupan myynti kasvoi huhti-kesäkuussa vuositasolla 11,8 prosenttia ja koko tammi-kesäkuun jaksolla 10,5 prosenttia. Uutena ilmiönä oli myös kuluttajien kova kiinnostus verkkokauppaa kohtaan. Viime vuonna verkko-ostosten arvo nousi 1,1 miljardiin euroon ja tälle vuodelle odotetaan useiden kymmenien prosenttien kasvua.

Puolalaisten kulutuskykyä paransi tuntuva ansiotason kehitys, sillä palkat nousivat tammi-kesäkuussa alhaisen inflaation ansiota reaalisesti 4,1 prosenttia.

Kulutuskysyntää vahvisti osaltaan myös työllisyystilanteen selvä kohentuminen. Työttömyysaste oli heinäkuun lopussa 15,7 prosenttia ja työttömien työnhakijoiden määrä oli 327 700 henkilöä pienempi kuin tammikuun alussa.

Teollisuudessa myynti kasvoi tammi-kesäkuussa vuositasolla 12,3 prosenttia. Menekki oli hyvä muun muassa rakennustoiminnassa, kuljetusalalla ja telesektorilla. Telealalla meni erityisen hyvin matkapuhelinoperaattoreilla, jotka kasvattivat asiakasmääräänsä 1,7 miljoonalla tilaajalla.

Talousasiantuntijat eivät tällä hetkellä näe mitään esteitä sille, että Puolan hyvä talouskehitys jatkuisi samanlaisena vuoden loppuun saakka. Kansalaisten ostovoima on parantunut ja alttius kulutusluottojen ottamiseen on tuntuvasti lisääntynyt.

Teollisuuden koti- ja ulkomaista kilpailukykyä taas vahvistaa työn tuottavuuden kasvu. Tuottavuus parantunut vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 10 prosenttia, mikä on ennätysnopea harppaus Puolassa. Vientiyrityksiä haittaa silti edelleen zlotyn kallis eurokurssi.


Idänkaupan Vientipalvelut. 8.2006. Talousuutisia - Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.