Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
15.8.2006

Latvialaisen Ventspils Naftan osakkeet kiinnostavat öljy-yhtiöitä

Latvian valtio aikoo myydä 38,62 prosentin omistusosuutensa öljy-yhtiö Ventspils Naftassa. Osakkeet on tarkoitus tarjota myyntiin suursijoittajille Riian pörssin välityksellä. Valtion tavoitteena on saada osakkeista ainakin 70 miljoonan latin tulot.

Se miten myynti allokoidaan on vielä auki, koska valtio ja öljy-yhtiön suurin yksittäinen osakas Latvijas Naftas Tranzits ovat asiasta toistaiseksi eri mieltä.

Latvian valtio haluisi myydä kerralla koko osakepotin yhdelle ainoalle ostajalle, kun taas Latvijas Naftas Tranzits haluasi laajentaa omistajapohjaa myymälle osakkeita useammalle sijoittajataholle.

Osakemyynnin neuvonantajana toimivan Parex Bankan on joka tapauksessa toimitettava osakemyyntiä koskeva ehdotus Latvian Privatization Agencylle elokuun 18. päivä. Latvijas Naftas Tranzits omistaa Ventspils Naftasta 48,89 prosenttia, mutta yhtiö ei ole itse kiinnostunut valtion osakepotin tai osakkeiden ostamisesta. Muita kiinnostuneita ostajia on sensijaan jo ilmaantunut.

Puolalaisen öljyjätti PKN Orlenin johto on jo käynyt tapaamassa Latvian talousminiteriä Aigars Stokenbergsia. Yhtiö kertoi selvästä kiinnostuksestaan, koska sitä kiinnostaisi laajentuminen Baltiassa. Se voisi myös viedä tuotteitaan Ventspilsin sataman kautta.

PKN Orlen on jo sopinut Liettuan ja koko Baltian ainoan öljyjalostamon Mazeikiu Naftan ostamisesta. Jukos ehti myymään osakkeensa vähän ennen konkurssiin julistamistaan ja Liettuan valtio myi jäljellä olevat osakkeensa.

Uutistoimisto Letan mukaan Ventspils Naftaa havittelevat myös Kazakstanin valtiollinen kaasu- ja öljy-yhtiö KazMunaiGaz, venäläinen Rosneft sekä Citicorpin edustama australialainen sijoittajakonsortio.


Idänkaupan Vientipalvelut. 8.2006. Talousuutisia - Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.