Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
15.6.2006

Liettuan kruununjalokivi Maziekiu Nafta puolalaisille

Maziekiu Naftan lähes vuoden kestänyt omistusjärjestely on vihdoin saatu päätökseen. Liettuan ja koko Baltian ainoa öljynjalostamo on tarjouskilpailun jälkeen päättynyt Puolan suurimman öljyalan yhtiön PKN Orlenin omistukseen.

Ratkaisun löytyminen on epäilemättä suuri helpotus Liettuan nykyiselle hallitukselle, sillä Maziekiu Nafta on vuonna 1999 tapahtuneesta ensimmäisestä yksityistämisestään lähtien aiheuttanut ongelmia lähes jokaiselle aikaisemmalle hallitukselle.

Öljynjalostamon myyminen puolalaiselle omistajalle oli myös poliittisesti toivottu lopputulos. PKN Orlenille taas määräävän omistuksen saavuttaminen yhtiössä merkitsi nousua itäisen Keski-Euroopan suurimmaksi öljy-yhtiöksi. Omistusjärjestelyt etenivät siten, että PKN Orlen osti ensin toukokuussa Yukos International UK BV:n 53,7 prosentin omistusosuuden noin 1,5 miljardin dollarin kauppasummalla.

Seuraavaksi puolalaisyhtiö osti kesäkuun alussa Liettuan valtiolta 30,66 prosentin osuuden 850 miljoonalla dollarilla. Liettuan parlamentti on jo hyväksynyt valtion osakkeiden myymisen, mutta hallitus aikoo pyytää osakekaupoille vielä Euroopan komission hyväksynnän.

Neuvottelujen tulos oli PKN Orlenille sikälikin hyvät, että laaditun osakassopimuksen mukaan sillä on optio vielä 10 prosentin lisäosuuden ostamiseen valtiolta. Osakkeiden hinnaksi on sovittu 284 miljoonaa dollaria, mikäli myynti toteutuu kolmen vuoden sisällä. Maziekiu Nafta on myös vientiyritys, joka toimittaa öljyä ja öljyjalosteita Länsi-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Yhtiön jalostuskapasiteetti on 10 miljoonaa tonnia vuodessa. Sillä on lisäksi oma kuljetusputkisto sekä laivausterminaali Butingessa..

Idänkaupan Vientipalvelut 6.2006 (html) - SISÄLTÖ
Avaa Acrobat-versio

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.