Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

21.5.2007

Virossa otetaan rauhallisesti
Venäjän talouspakotteet

Venäläisen sotamuistomerkin siirtäminen Tallinnassa on johtanut yllättävän koviin ja nopeisiin reaktioihin Venäjällä. Venäjä on uhannut Viroa talouspakotteilla ja on osin myös toteuttanut niitä.

Tähän mennessä Venäjä on ainakin rajoittanut raskaiden kuorma-autojen liikennettä Narvan sillalla, siirtänyt öljyn ja lannoitteiden transitokuljetuksia Virosta muille reiteille sekä ilmoittanut Pietarin ja Tallinnan välisen junahenkilöliikenteen loppuvan kannattamattomana. Viimeksi mainitun tiedon tosin kiisti Venäjän valtionrautateiden edustaja, joka totesi liikenteen keskeytyvän vain tilapäisesti radanparannustöiden takia.

Virolaisten tuotteiden ostoboikotti on sen sijaan vaikeammin toteutettavissa, koska useimmissa Venäjälle vietävissä kuluttajatuotteista ei ilmoiteta alkuperämaata. Lisäksi vientiä voidaan hoitaa jälleenvientinä Valko-Venäjän ja Ukrainan kautta, kuten jo kalasäilykkeiden kohdalla tapahtuu.

Maahantuojien boikotti
on jo vakavampi asia

Vakavampia asia olisi kuitenkin maahantuojien ja jälleenmyyjien yhtyminen tuoteboikottiin. The Baltic Timesin mukaan lihanjalostaja Noo Lihatoostusin venäläiset jälleenmyyjät ilmoittivat vetävänsä virolaistuotteet pois myynnistä. Varmemmaksi vakuudeksi Venäjän elintarvikeviranomaiset keskeyttivät virolaisten ruokatuotteiden maahantuonnin hygieniavaatimuksiin tukeutuen.

Pahimman iskun on kuitenkin kokenut Viron johtava makeisvalmistaja Kalev, jonka venäläiset edustajat ilmoittivat irtisanovansa jälleenmyyntisopimuksen, TBT jatkaa.

Transiton supistumisesta
kärsivätkin venäläiset operaattorit

Viron pääministeri Andrus Ansip on toisaalta rauhoitellut mielialoja Virossa. Hänen mukaansa ei esimerkiksi transiton supistumisella ole mainittavampia vaikutuksia Viron talouteen. Itse asiassa sen vaikutukset kohdistuvat pahiten Virossa transitoa operoiviin venäläisyrityksiin ja venäläisiin liikemiehiin. Muita menetyksiä kärsiviä ovat lähinnä Viron rautatiehallinto ja Tallinnan satamat.

Idänkaupan Vientipalvelut 5.2007. Sisältö.
Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.