Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

21.5.2007

Venäjällä vienti hidastuu ja tuonti kiihtyy

Venäjän ulkomaankaupan voimakas kasvu jatkuu edelleen. Tullihallinnon tilastojen perusteella kauppavaihdon arvo nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 107,6 miljardin dollarin suuruiseksi.

Yhä tuontipainotteisemman kaupan tuloksena Venäjän perinteisesti suuri kauppataseen ylijäämä supistui 20,5 prosenttia ja oli nyt 33,6 miljardia dollaria.

Tammi-maaliskuussa Venäjän ulkokaupan vaihto oli 91,5 miljardia dollaria, mikä merkitsi 17,7 prosentin vuosikasvua. Kauppa IVY-maiden kanssa oli suuruudeltaan selvästi pienempi jääden 16,3 miljardiin dollariin. Tämä sisäkauppa kasvoi kuitenkin 19,6 prosenttia vuositasolla.
Venäjän viennin arvo oli 70,7 miljardia dollaria, joten vuosilisäys jäi 5,8 prosenttiin. Tuntipuolella meno oli sen sijaan kovaa, sillä Venäjälle tuotiin tavaroita 37,1 miljardin arvosta eli 51,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Energiatuotteet yhä
vientilistan kärjessä

Viennin kärjessä olivat edelleen energiatuotteet eli raakaöljy, öljyjalosteet, maakaasu, hiili ja sähkö. Ulkokaupassa öljyn ja kaasun vientiosuus oli 66.5 prosenttia, mutta kuitenkin 5,5 prosenttiyksikköä pienempi kuin samaan aikaan viime vuonna. Tullin mukaan nyt myös koneiden ja laitteiden, kemiantuotteiden ja terästuotteiden vienti osoitti selviä kasvun merkkejä. Raakateräksen ja terästuotteiden vientiosuus oli nyt peräti 16,4 prosenttia. Kolmas merkittävämpi viennin tavararyhmä oli kemianteollisuuden tuotteet, mutta sen osuus jäi vielä 5,8 prosenttiin.

Länsiautojen kiihtyvä
kysyntä dominoi tuontia

Venäjän tavarantuontia dominoi ulkomaisten autojen yhä kiihtyvä kysyntä. Ajoneuvojen sekä niiden varaosien ja laitteiden osuus oli tammi-maaliskuussa jo 50,8 prosenttia koko tuonnista. Henkilöautojen tuonti kasvoi ajanjaksolla 63,3 prosenttia ja kuorma-autojen 56 prosenttia.

Autojen ohella venäläiset huolehtivat myös ruokapöytiensä antimista. Lihan ja lihajalosteiden tuonti kasvoi, kohdistetuista tuontikielloista huolimatta, 20,1 prosenttia ja kalan sekä kalasäilykkeiden tuonnissa kasvu oli 29,8 prosenttia. Sokerin tuonnissa kasvu oli kokonaista 49 prosenttia. Myös alkoholijuominen tuonti lisääntyi puolella.

Öljy ja kaasu hallitsivat myös vientiä IVY-maihin. Öljyn ja öljytuotteiden kohdalla kehitys oli kovatahtista, sillä niiden vientiarvo nousi vuositasolla 88,8 prosenttia. Samalla myös kivihiilen vienti hypähti 25,9 prosentilla.

Muita tärkeitä tavararyhmiä olivat raakapuu, levyteräs, nikkeli, alumiini sekä henkilöautot ja kuorma-autot. Myös lihanvienti sai vauhtia ja sen arvo seitsenkertaistui.

Kaupparyhmittymittäin tarkasteltuna EU menetti nyt markkinaosuuttaan IVY-maille. EU:n osuus Venäjän koko ulkomaankaupasta oli nyt 51,9 prosenttia oltuaan vuotta aikaisemmin 56,6 prosenttia.

Idänkaupan Vientipalvelut 5.2007. Sisältö.
Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.