Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
18.5.2006

Uudet avainalat nousevat energian varjosta Venäjällä

Vaikka Venäjän talous yhä nojaa öljy- ja kaasutuloihin, ei kehitys muilla tuotannon aloilla ole jäänyt niin pahasti petrodollarihuuman jalkoihin kuin kuvitellaan, raportoi RIA Novostin kommentaattori Alexander Yurov. Hyvään kehitykseen päässeitä ja erittäin vahvan kasvupotentiaalin aloja ovat metalli-, metsä- ja kemianteollisuus.

Viime vuonna metalliteollisuus vei ulkomaille 50 miljoonaa tonnia rauta- ja terästuotteita. Viennistä paikalliset tuottajat ja valmistajat saivat yhteensä 17,78 miljardin dollarin vientitulot. Alan vientinäkymien odotetaan vielä paranevan, jos EU suostuu korottamaan venäläisen teräksen tuontikiintiöitä.

Kemianteollisuudellakin menee hyvin. Vienti on tuntuvasti kasvanut viimeisten kolmen vuoden aikana. Paikallisissa kemianteollisuuden piireissä arvioidaan, että viennin arvo oli viime vuonna 10,5-11 miljardia dollaria. Se merkitsisi yli kymmenen prosentin lisäystä vuodesta 2004.
Erityisen vahvana kommentaattori pitää metsäteollisuuden asemaa. Viime vuonna raakapuu tuotti Venäjälle 10 miljardia dollaria. Summa oli merkittävä, mutta erittäin vaatimaton verrattuna metsäsektorin 120 miljardin dollarin suuruiseksi arvioituun kokonaispotentiaaliin.

Venäjä onkin arvioimassa uudelleen koko metsäpolitiikkaansa. Uusi metsälaki astuu pian voimaan. Myös vientitulleja tarkistetaan. Mallina on, että raakapuun vientimaksuja korotetaan selvästi korkeammaksi kuin käsitellyn puutavaran maksut. Lisäksi tarkoituksena on alentaa korjuukaluston ja sahakoneiden tuontitulleja.

Nousussa olevien toimialojen luetteloa voi vielä täydentää puolustusväline-, ilmailu- ja autoteollisuudella. Viime vuonna Venäjän puolustusvälineteollisuus vei aseita ja teknisiä laitteita 61 maahan kuuden miljardin dollarin arvosta. Ilmailuteollisuus on toimittanut sotilaskoneita ja nyt sillä on mahdollisuuksia todella merkittäviin kansainvälisiin avauksiin uusilla siviilikonemalleillaan. Autoteollisuus on samoin varsin ekspansiivisessa vaiheessa, joskin ulkomaisen pääoman ja tietotaidon voimin.

Idänkaupan Vientipalvelut 5.2006 (html) - SISÄLTÖ
Avaa Acrobat-versio

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.