Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.4.2010

Kreml ja IMF Ukrainan tukijalkoina

Ukrainan talous kamppaili viime vuonna suurissa vaikeuksissa. Tammikuun presidentinvaalien takia maalle ei saatu ajoissa edes vuoden 2010 budjettia. Venäläisen kaasun laskuja taas hoidettiin kädestä-suuhun-periaatteella, pankkisektori oli romahduksen partaalla eikä valtiolla ollut edes varaa palauttaa ylimääräisiä arvonlisäveroja.

Lisäksi Ukrainaa uhkasi suuri kansallinen häpeä, koska Euro 2012 -jalkapallokisojen Puolan kanssa jaettu isännyys oli vaakalaudalla kisajärjestelyjen hintaan edistymisen takia.

Ukrainen kansantalous taantui noin 15 prosenttia ja teollisuustuotanto romahti 22 prosentin verran. Maata piti itse asiassa pystyssä IMF:n myöntämä valmiusluotto, mutta sen kolmas maksuerä siirtyi sen takia, ettei maan hallituksella ollut esittää seuraavan vuoden budjettia ja kunnollista raporttia valuuttarahaston kanssa sovittujen tervehdyttämistointen tuloksista.

Ukrainan talouselämä on kuitenkin kaiken aikaa sinnitellyt poliittisen kaaoksen keskellä ja alkuvuodesta on saatu ensimmäisiä myönteisiä tuloksia.

Ensimmäisen kvartaalin talousluvut ovat vielä vahvistamatta, mutta keskuspankin ennakkoarvion mukaan maan bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa viisi prosenttia. Pankki on jatkon suhteen kuitenkin varovainen ja tyytyy ennustamaan 3-4 prosentin talouskasvua koko vuodelle 2010.

Hallituksen virallinen vuosikasvuennuste on tällä hetkellä 3,7 prosenttia ja IMF on päätynyt tasan samaan lukuun tuoreessa World Economic Outlook -raportissaan.

Vauhdikas meno
käynnistyi teollisuudessa

Ukrainan teollisuus on aloittanut vuoden rivakasti. Tammi-maaliskuussa teollisuustuotanto kasvoi vuositasolla 10,8 prosenttia ja maaliskuussa lisäys oli jo 13,8 prosenttia.

Parhaaseen kasvuun alkuvuonna pääsi Ukrainan perinteinen vientiteollisuus. Tuotantoaan ja vientiään lisäsivät terästeollisuus ja rautamalmituotanto. Myös sähkön vienti kasvoi tuntuvasti vientitoimitusten alettua Valko-Venäjälle.

Tammi-helmikuussa Ukrainan vienti kasvoikin vuositasolla 24,7 prosenttia. Tuonti kasvoi puolestaan 20,7 prosenttia sen arvo nousi 7,05 miljardiin dollariin.

Teollisuuden lyhyt elpymisjakso ei kuitenkaan vielä näkynyt kotimaisessa kulutuskysynnässä. Vähittäiskaupan myynti oli tammi-maaliskuussa 55,3 miljardia grivnaa eli noin 5,2 miljardia euroa. Summa oli 3,1 prosenttia pienempi kuin myynti samaan aikaan viime vuonna.

Uusi, sisäpoliittisesti kylläkin arka kaasusopimus Venäjän kanssa säästää karkeiden arvioiden mukaan valtiolle neljä miljardia euroa vuodessa. Se on riittävän suuri summa, jotta Ukraina voisi palauttaa uskottavuutensa IMF:n silmissä.

Uusien lainaneuvottelujen aloittamista auttaa sekin, että hallitus on viimein saanut jätettyä vuoden 2010 budjetin parlamentin käsiteltäväksi.

Ukrainalla on ollut IMF:n kanssa sovittuna 16,4 miljardin dollarin valmiusluotto, josta maksettiin 10,5 miljardia ennen kuin maksuohjelma jäädytettiin. Nyt Ukrainan johto on neuvotellut valuuttarahaston kanssa tavoitteena sopia uudesta 12 miljardin dollarin lainaohjelmasta kahden ja puolen vuoden ajaksi.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-