Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.4.2010

Puolan teollisuus takaisin kasvu-uralle

Viime vuonna ainoana EU-maana talouskasvun puolella pysynyt Puola jatkaa hyvää tahtiaan. Keskustilastoviraston ennakkoarvion mukaan bruttokansantuote kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä noin kolme prosenttia ja myös muut ennusteet liikkuvat tämän arvion tuntumassa

Finanssiministeriö odottaa tammi-maaliskuun talouskasvun olevan 2,8 prosenttia, talousministeriön ennakoidessa 2,7 prosentin lisäystä. Pankkisektoria edustavat ekonomistit uskovat puolestaan tilastoviraston tavoin kolmen prosentin parannukseen.

Huhtikuussa julkistetussa IMF:n World Economic Outlook -raportissa ennakoidaan Puolan tämän vuoden talouskasvuksi 2,7 prosenttia.

Puolan taloutta ovat pitäneet yllä kotimainen kulutuskysyntä sekä menestyminen vientimarkkinoilla. Vähittäiskaupan myynti kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 3,4 prosenttia verrattuna vastaavaan jaksoon viime vuonna. Maaliskuussa myynti ponnahti 8,7 prosentin vuosikasvuun, kun ennusteena oli vain 4,1 prosentin lisäys.

Koko vienti kasvoi tammi-helmikuussa vuositasolla 7,4 prosenttia. Vienti EU-alueelle kehittyi hitaammin eli 3,0 prosenttia. Myös EU:n vientiosuus supistui ja oli 79,3 prosenttia.

Puolan ylivoimaisesti tärkein vientimaa oli edelleen Saksa 25,7 prosentin vientiosuudella. Vienti Saksaan kasvoi kahden ensimmäisen kuukauden aikana 1,3 prosenttia ja viennin arvo oli 4,16 miljardia euroa.

Viennin elpymisen myötä myös teollisuustuotanto on alkuvuonna vahvistunut. Tammi-maaliskuussa se kasvoi vuositasolla 9,4 prosenttia, kun se viime vuonna supistui 3,2 prosenttia. Lähes kaikki teollisuuden alat elpyivät alkuvuonna, mutta rakentamisessa jäätiin alle viimevuotisen tason.

Teollisuudessakin jatko näyttää lupaavalta. Maaliskuussa uusien tilausten määrä kasvoi vuositasolla 23,6 peräti prosenttia.

Yksityisen sektorin myönteinen tilanne on mahdollistanut hyvän palkkakehityksen, etenkin kun työn tuottavuus parani tammi-maaliskuussa 13,1 prosenttia edellisvuotisesta. Maaliskuussa yritysten maksamat nimellispalkat nousivat kuukausitasolla 6,2 prosenttia ja vuositasolla 4,6 prosenttia. Samalla kuluttajahintainflaatio nousi maaliskuussa vain 0,3 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Vuositasolla hinnat kallistuivat 2,6 prosenttia.

Puolan talouden suurin ongelma on tällä hetkellä työttömyys. Työttömyysprosentti oli maaliskuun lopussa 12,9 prosenttia, eikä tilanne näytä kääntyvän parempaan suuntaan. Huhtikuussa lähes 300 yritystä oli antanut ennakkovaroituksen irtisanomisista ja niiden perusteella noin 40 000 työpaikkaa on vaarassa.

Osin vapaana olevan työvoimareservin takia ulkomaiset yritykset suosivat Puolaa sijaintipaikkana ja sijoituskohteena. Valtion investointiviraston PAIiIZ:in mukaan Puolaan tehtiin ensimmäisellä vuosineljänneksellä 160 miljoonan euron edestä suoria ulkomaisia investointeja.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-