Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.4.2010

Sevastopolin vuokrahinta on tulkintakysymys

Ukrainassa Mustallamerellä sijaitsevan Venäjän Sevastopolin laivastotukikohdan vuokrasopimuksen jatkaminen on nyt lopullisesti rakennut, kun sekä Ukrainan että Venäjän parlamentit ratifioivat uuden sopimuksen. Ukrainan parlamentissa päätös syntyi niukalla enemmistöllä kananmunien ja kaasun säestyksellä, mutta Venäjän duuman sopimus läpäisi läpihuutojuttuna.

Venäjän johto on kiirehtinyt toteamaan vuokrasopimuksen poikkeuksellisen kalliiksi, koska sitä tullaan subventoimaan Ukrainan Venäjältä tuoman kaasun hinnanalennuksilla.

Varsinaisen vuokrasopimuksen arvo on kuitenkin vaatimaton asian periaatteelliseen merkitykseen nähden. Venäjä maksaa edelleen vuonna 1997 solmitun sopimuksen mukaisesti 97,85 miljoonaa dollaria vuodessa aina vuoteen 2017, jolloin nykyinen vuokrasopimus päättyy. Lisäksi vuokra pysyy samana vuoteen 2019, jolloin se jatkuu käytännössä samana ja on 98 miljoonaa dollaria.

Venäjän tähän asti maksamia vuokria ei ole tähän asti tuloutettu suoraan Ukrainalle, vaan rahat on käytetty Gazpromille muodostuneiden kaasuvelkasaatavien lyhennyksiin.

Venäläisen kaasun hinnasta myönnetty 30 prosentin alennus merkitsee vuositasolla suurta summaa sekä Ukrainan että Venäjän valtionbudjeteille. Alennuksen vaikutuksista on toistaiseksi vain alustavia arvioita, mutta Ukrainan johdon mukaan alennus vahvistaa sen budjettia vuositasolla jopa neljä miljardia dollaria. Venäjän finanssiminiteriön arvion mukaan taas valtion tulomenetykset olisivat noin 3,5 miljardia dollaria, koska hinnanalennus toteutetaan kaasun vientitullin poistamisella. Tämä järjestely mahdollistaa sen, ettei Gazprom kärsi nimellishinnan muutoksesta.

Venäjän näkemyksen mukaan kaasun hinnanalennuksesta Ukrainalle syntynyt säästö voimaan kokonaan tai ainakin osittain liittää Sevastopolin laivastotukikohdasta maksettavaan vuokrakorvaukseen.

Jatkossa Ukraina voinee kuitata vuokranmaksun suoraan käteisenä, koska valtiollinen kaasuyhtiö Naftogaz Ukrainy voi nyt selvitä maksuvelvoitteistaan ilman valtion tukea.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-