Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.4.2010

Valko-Venäjän talous enteilee nousua

Valko-Venäjän talous pysyi viime vuoden taantumassakin niukasti plussalla bruttokansantuotteen kasvaessa 1,1 prosenttia. Tämän vuoden ensimmäinen neljännes enteilee vielä parempaa nousua maan taloudelle. Bruttokansantuotteen lisäys oli tammi-maaliskuussa jo yli neljä prosenttia.

Tällä perusteella talousministeriö ennakoi koko ensimmäiselle vuosipuoliskolle kuuden prosentin talouskasvua.

Kemia ja petrokemia
harppasivat

Valko-Venäjän teollisuustuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa vuositasolla 5,9 prosenttia. Teollisuuden kärkenä oli kemian ja petrokemian teollisuus, jonka tuotanto harppasi 29,5 prosenttia. Hyvään tulokseen pääsi myös sähkön tuotanto ja jakelu, joka paransi vuositasolla 12,7 prosenttia. Yli keskimääräisen kasvun yltäneitä tuotantoaloja olivat lisäksi metsäteollisuus, puuteollisuus ja selluteollisuus.

Kulutustavarateollisuus
menestyy

Alkuvuoden menestyjiin kuului myös kulutustavaroita valmistava teollisuus, jonka tuotanto kasvoi 9,3 prosenttia edellisvuotiseen verrattuna.

Vähittäiskaupan myynti lisääntyi sekin tuntuvasti ja kasvoi 13,3 prosenttia. Kotimaassa valmistettujen tuotteiden osuus kokonaismyynnistä oli 76,9 prosenttia ja elintarvikkeissa osuus oli vieläkin korkeampi, 84,9 prosenttia.

Myös Valko-Venäjän ulkomaankauppa sai vauhtia vuoden alkukuukausina. Belstatin tammi-helmikuulta olevien tietojen mukaan ulkomaankaupan vaihto kasvoi vuositasolla 17,4 prosenttia.

Viennin lisäys oli 31,2 prosenttia ja sen arvo nousi 4,08 miljardiin dollariin. Tuonti kasvoi vain 6,6 prosenttia, mutta sen arvo oli 4,21 miljardia dollaria, joten Valko-Venäjän ulkomaankaupan ylijäämä supistui hienoisesti.

Kauppataseen ylijäämä oli tammi-helmikuussa 130,5 miljoonaa dollaria, kun tase vuotta aiemmin oli 115,4 miljoonaa miinuksella.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-