Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

29.4.2010

IVY:n tulliliitosta kannattavuusselvitys

Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin tulliliiton pitkäaikaisista vaikutuksista on valmistunut selvitys, kertoo uutistoimisto Interfax. Selvityksen mukaan kaikki tulliliiton jäsenmaat hyötyvät selvästi ja tasapuolisesti tullijärjestelystä.

Venäjän talousministeriö on kertonut selvityksen tuloksista sen verran, että tulliliiton vaikutuksesta jäsenmaiden bruttokansantuotteet kasvavat ylimääräiset 16 prosenttia tulliliiton ensimmäisellä kymmenvuotiskaudella.

Vuoden alussa voimaan astunut tulliliitto ei vielä tässä vaiheessa synnytä mainittavampia taloudellisia vaikutuksia vaikutuksia, koska maiden väliset tariffijärjestelyt ovat vielä kesken. Esimerkiksi Venäjän ja Kazakstanin välillä harmonisoitu vasta 3 500 tavaranimikettä kaikkiaan 10 000 nimikkeestä.

Tulliliiton sisäänajon kannalta todella vakavaksi kysymykseksi on noussut kiista Valko-Venäjälle toimitettavan raakaöljyn toistaiseksi voimassa oleva tuontitulli. Valko-Venäjän näkökulmasta se rikkoo solmittua tulliliittosopimusta. Venäjä taas perustelee tullia sillä, että huomattava osa öljystä päätyy Valko-Venäjän jalostamoiden kautta vientimarkkinoille.

Tilanne on nyt jo niin tulehtunut, että Valko-Venäjä on vienyt kiistan IVY:n taloustuomioistuimen tutkittavaksi.

Hieman epävarmaa on myös tullitarkastusten poistaminen Venäjän ja Kazakstanin väliseltä rajalta sovittuna määräaikana. Venäläisten ehtona on, että Kazakstan vahvistaa ennen tarkastusten poistamista eteläisen raja-alueensa valvontaa.

Tulliliiton toteutuksen kannalta tärkeä edistysaskel on kuitenkin se, että osapuolet ovat lopullisesti sopineet tullialueen tuontitullimaksujen jyvityksestä ja jakamisesta.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-