Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

15.4.2008

Ukrainan inflaatio nousi
uhkaavan korkealle

Ukrainassa kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa vuositasolla 26,2 prosenttia, mikä oli kovin nousu sitten vuoden 2000.

Maaliskuun nousupiikin takia koko ensimmäisen vuosineljänneksen kuluttajahintainflaatio nousi 9,7 prosenttiin, kun hallituksen virallinen inflaatioennuste koko vuodelle 2008 on 9,6 prosenttia.

Ensimmäisen neljänneksen inflaatioluvun tultua julkisuuteen Maailmanpankki tarkisti aikaisempaa arviotaan nosti nyt koko vuotta koskevan inflaatioennustensa 17,2 prosenttiin. Vielä rankemman tarkistuksen teki IMF, joka korotti ennusteensa yli 20 prosenttiin.

Myös alueiden puoluetta edustava Ukrainan entinen talousministeri Anatolii Kinakh kiirehti päivittelemään hurjaa inflaatiota, joka hänen mukaansa johtuu nykyisen hallituksen tehottomasta talouspolitiikasta. Samalla Kinakh pani inflaatioluvun vieläkin paremmaksi ennustamalla kuluttajahintojen nousun kipuavan tänä vuonna 20-22 prosenttiin.

Paikallisten ekonomistien mukaan inflaation taustalla on kuitenkin useita syitä.

Ruoan hinnat nousseet
osin jopa yli 30 prosenttia

Kuluttajahintoihin ovat vaikuttaneet energian maailmanmarkkinahintojen kallistuminen sekä ruoan kallistuminen. Elintarvikkeiden hinnannousu olikin tammi-maaliskuussa kova, sillä esimerkiksi hedelmät ja vihannekset kallistuivat 33 prosenttia edellisvuotisesta auringonkukkaöljyn kallistuessa 27 prosenttia, lihan 17 prosenttia ja perunoiden samoin 17 prosenttia.

Asiantuntijoiden mielestä maataloustuotantoa koskevat rajoitukset osa osasyynä elintarvikkeiden kallistumiseen. Ukrainalaisten keskimääräiset bruttoansiot ovat nousseet varsin tuntuvasti tänä vuonna, mutta elintarvikkeiden tarjonta ei ole riittävä väestön kulutustarpeisiin nähden.

Talletuskorvausten
inflaatiovaikutukset yllättivät

Varsin ennalta arvaamaton syy inflaatioon on ollut myös hallituksen kansalaisille maksamat talletuskorvaukset. Korvaustilanne syntyi Neuvostoliiton hajoamisen jälkiseurauksena, kun venäläinen Sberbank lopetti toimintansa Ukrainassa.

Vastuut Sberbankiin tehdyistä talletuksista siirtyivät Ukrainan valtiolliselle säästöpankille ja se on viimeksi kuluneina kuukausina maksanut ulos talletuksia sekä omista varoistaan, että valtion tarkoitusta varten myöntämällä tuella.

Talletuskorvausten summa on noussut niin suureksi, että kotitalouksien käteisvarojen kasvu on osaltaan ruokkinut inflaatiota.

Inflaationtorjuntatoimet
eivät ole vielä ehtineet purra

Ukrainan hallitus on jo vuoden alusta pyrkinyt toteuttamaan erityistä inflaationtorjuntaohjelmaansa, mutta ei sen vaikutuksia ei vielä ole näkyvissä. Keskuspankin mukaan hallituksen pitäisi ainakin heti puuttua julkisten menojen kasvuun ja maatalousministeriön pitäisi poistaa maataloustuotannon rajoitukset ja elintarvikkeiden vientikiintiöt.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.