Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

18.4.2007

Puola tähtää Kiinan vientinsä kasvattamiseen

Valtiollinen investointivirasto aikoo tehostaa Puolan vientiä Kiinaan ja muille Kauko-Idän markkinoille. Vuosille 2007-2013 varatusta vienninedistämisbudjetista yli puolet on tarkoitus käyttää puolalaisyritysten tukemiseen näillä markkinoilla.

Kauppavaihto Kiinan kanssa on Puolalle toistaiseksi ongelmallinen asia, sillä viime vuonna tuonti Kiinasta ylitti kymmenkertaisesti sinne vietyjen tavaroiden arvon.

Vuonna 2006 Puolan Kiinan-vienti kasvoi kylläkin 29 prosenttia, mutta sen kokonaissumma jäi vielä 726 miljoonaan dollariin. Tuonti Kiinasta kasvoi puolestaan vuositasolla 39 prosenttia nousten 7,65 miljardiin dollariin. Tällä vaihtosuhteella Kiina oli Puolan epäedullisin kauppakumppani ja sen synnyttämä kauppataseen vaje oli lähes puolet maan kauppataseen koko vajeesta.

Kauppasuhteiden tilasta kertoo osaltaan sekin, että Kiinasta tuontia harjoittavia yrityksiä oli viime vuonna Puolassa 13 000, kun taas vientiyrityksiä oli vain 1 000.

Kiina on ollut toistaiseksi kiinnostuneempi Puolan-vientinsä kasvattamisesta kuin suorien investointien tekemisestä. Viime vuoden lopulla kiinalaisten investointien kanta oli vain 120 miljoonaa dollaria. Puolalaisyritykset olivat sensijaan investoineet Kiinaan jo 128 miljoonaan dollarin arvosta.

Kiinalaisyritykset ovat kuitenkin kiinnostuneet Puolan erityistalousalueiden hyödyntämisestä, koska ne tarjoavat kätevän reitin EU-maiden markkinoille.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2007. Sisältö.
Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.