Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies
11.4.2006

Venäjä ponnistelee WTO-neuvottelujen rinnalla CES-alueen perustamista

Venäjän WTO-jäsenyysneuvottelut ovat käytännössä enää kiinni keskinäisestä sopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa. Amerikkalaisten pääneuvottelija on todennut, että ratkaisu on lähellä kunhan Venäjä omaksuu rakentavan asenteen muutamiin jäljellä oleviin neuvottelukohtiin, kuten maatalouteen, ilmailuteollisuuteen, rahoitusalaan ja tekijäoikeuksiin.

WTO:n ohella Venäjällä on ilmeisellä loppusuoralla myös johtavien IVY-maiden koalition muodostamisessa. Venäjän johdolla Valko-Venäjä, Ukraina ja Kazakstan ovat jonkin aikaa tahkonneet yhteisen, muun muassa tullivapaussäännöksiä sisältä yhteisen talousalueen muodostamista.

CES-ryhmän allekirjoituksia
odotellaan

Useissa neuvotteluissa laadittu 38 asiakirjan sopimuspaketti odottaa nyt periaatteessa valmiina osallistujamaiden allekirjoituksia. Sopimusten syntymisen viimeisenä takaraja piti olla maaliskuun loppu, mutta loppua ei vielä näy.

Niin sanotun CES-ryhmän virallista syntyä on jo kuukausien ajan jarruttanut Ukrainan nuiva suhtautuminen lopulliseen sopimuspakettiin. Ukraina olisi kyllä ollut valmis hyväksymään yksittäisiä asiakirjoja täysin oman valintansa mukaan. Tähän ”puolijäsenyyteen” Venäjä ei ole kuitenkaan suostunut.

Ukrainan kohdalla pelipanokset ovat kovasti vaihtuneet siitä hetkestä, jolloin yhteistä talousaluetta alettiin puuhata. Maa on saanut markkinatalousmaan statuksen sekä EU:lta että Yhdysvalloilta. Tällä hetkellä Ukraina lienee myös Venäjää edempänä WTO-neuvotteluissa, koska se on jo läpäissyt kovimman, Yhdysvaltojen kanssa käydyn neuvottelukierroksen.

Vlamir Putinin kärsivällisyys
koetuksella

Nyt on kuitenkin Venäjän presidentin Vladimir Putinin kärsivällisyys loppunut. Hän on julkisesti arvostellut viivyttelystä talousaluehanketta Venäjän osalta vetänyttä teollisuus- ja energiaministeri Viktor Khristenkoa.

Ministeri Khristenko pyrkiikin järjestämään jo huhtikuun puolivälissä Minskiin Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin pääneuvottelijoiden koordinointikokouksen. Mikäli yhteistyö vielä kiinnostaa Ukrainaa, voi sekin vielä osallistua tapaamiseen.

Venäjä ja Kazakstan perustavat
yhteisen pankin

Venäjä ja Kazakstan ovat joka tapauksessa panneet kahdestaan tuulemaan. Maat ovat sopineet Kazakstanin maa-alueiden vuokraamisesta Venäjän armeijalle sotilaallisia kokeita varten.
Lisäsi osapuolet ovat sopineet yhteisen pankin perustamisesta. Pankin osakepääoma tulee olemaan peräti 1,5 miljardia dollaria. Sen on tarkoitus rahoittaa venäläis-kazakstanilaisten hankkeiden ohella myös EurAsEC-maiden soveltuvia projekteja erityisesti kuljetusinfrastruktuurin alalta.
Maiden ylimmän poliittisen johdon kesken on myös vedetty pitemmälle ulottuvia suuntaviivoja kahdenvälisten kauppasuhteuden kehittämiseksi. Tavoitteeksi on asetettu kauppavaihdon lisääminen 80 prosentilla lähivuosien aikana.

Idänkaupan Vientipalvelut 4.2006 (html) - Sisältö

Idänkaupan Vientipalvelut. Arkisto.


• Muut uutiset

• Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.