Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.3.2010

Kazakstan on varautunut maltilliseen talouskasvuun

Kazakstanin talous kääntyi nousuun heti vuoden alussa, sillä paikallisen tilastoviraston vahvistaman tiedon mukaan bruttokansantuote kasvoi tammi-helmikuussa vuositasolla 6,4 prosenttia.

Talousministeriön maaliskuun alussa julkistama vuosiennuste on kuitenkin varovainen ja tässä vaiheessa siinä tyydytään 2,0 prosentin talouskasvuun.

Talouden kasvun mahdollistaa ministeriön mukaan se, että kysyntä ja hintatason maailman raaka-ainemarkkinoilla on vahvistumassa. Tässä keskeinen rooli on raakaöljyllä, jonka hintaennusteena on nyt 65 dollaria tynnyriltä.

Ministeriön ennusteessa todetaan edelleen, että teollisuustuotannon volyymi kasvaa tänä vuonna 3,3 prosenttia ja raakaöljyn tuotanto nousee 80 miljoonaan tonniin. Myös teollisuustuotantoa koskeva ennuste tuntuu maltilliselta, koska tuotanto nousi tammi-helmikuun jaksolla 10,4 prosenttia.

Ennusteessa on huomioitu myös ulkomaankaupan kehitys. Ministeriö arvio viennin arvon nousevan 49,6 miljardiin dollariin ja tuonnin arvon 34,2 miljardiin. Tämä ennakoi Kazakstanille vahvaa kauppataseen ylijäämää. Tammikuussa ylijäämä oli 31 prosenttia. Viime vuonna tavaranviennin arvo putosi 39 prosenttia ja tuonti leikkautui 25 prosenttia.

Inflaation osalta ennusteessa päädytään 6-8 prosentin kuluttajahintojen nousuun.
Ministeriö ei tässä yhteydessä ottanut kantaa suorien ulkomaisten investointien kehitykseen. Viime vuonna niiden kokonaissumma oli keskuspankin mukaan 8,6 miljardia dollaria.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-