Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.3.2010

Ukraina laskee yhä ulkomaisten investointien varaan

Ukrainan talous taantui viime vuonna eniten koko IVY-alueella bruttokansantuotteen laskiessa 15 prosenttia vuoteen 2008 verrattuna. Talouden käänne on vuodenvaihteen jälkeen ollut niin lupaava, että ekonomistit pitivät maaliskuussa mahdollisena jopa 3,5 prosentin talouskasvua vuonna 2010.

Kasvuodotukset perustuvat Ukrainan teollisuustuotannon ja erityisesti vientiteollisuuden piristymiseen. Ukrainan teollisuustuotanto vahvistui tammikuussa vuositasolla 11,8 prosenttia. Koko viime vuoden aikana tuotanto romahti 21,9 prosenttia.

Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden perusteella teollisuusministeriö ennakoi teollisuustuotannon voivan yltää tänä vuonna 7-10 prosentin lisäykseen. Ministeriö on erityisen optimistinen konepajateollisuuden, kemianteollisuuden ja eräiden muiden teollisuustuotteiden suhteen.

Ukrainassa odotetaan myös viljantuotannon kehittyvän myönteisesti. Viljan käsitelty nettosato oli viime vuonna 46 miljoonaa tonnia ja tänä vuonna odotetaan 7-8 prosenttia parempaa satua. Viljanviljelyä varten on tänä vuonna käytettävissä 15,9 miljoonan hehtaarin peltoala.

Suotuisalla lainsäädännöllä
5-6 miljardin dollarin investoinnit

Ulkomaisten investointien edistämistoimisto InvestUkraine odottaa tässä vaiheessa suorien ulkomaisten investointien arvon nousevan 5-6 miljardiin dollariin. Viime vuonna FDI-investointien summa oli ennakkolaskemien perusteella noin 4,4 miljardia dollaria.

InvestUkraine uskoo investointeja suosivan lainsäädännön lisäävän ulkomaalaisten kiinnostusta. Parlamentti käsittelee parhaillaan lakia julkis-yksityisistä investointihankkeista sekä lakia teollisuuspuistojen perustamisesta ja toiminnasta.

Ukrainan kauppaministeriö on puolestaan arvioinut sekä koti- että ulkomaisten investointien kokonaissummaa. Ministeriön arvio vuodelle 2010 liikkuu 7-12 miljardin dollarin haarukassa. Summaan on sisällytetty suuri osuus Euro 2012 -kisojen valmistelujen vetämiä yksityisinvestointeja.

Muita ministeriön suosituksia arvioimia investointikohteita ovat lentokoneteollisuus, puolustusvälineteollisuuden modernisointi, laivarakennus ja energia-alan tuottavuushankkeet.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-