Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

31.3.2010

Valko-Venäjä valmistelee yksityistämisiä

Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko vaatii virkamiesportaalta tarmokkaampia ponnisteluja uusien ulkomaisten investointien saamiseksi maahan. Viime vuonna Valko-Venäjälle tehdyt suorat ulkomaiset investoinnit romahtivat 38 prosenttia jääden 420 miljoonaan dollariin.

Presidentin mukaan romahduksesta ei voi yksin syyttää globaalia taloustilannetta, vaan osasyynä on myös elinkeinoviranomaisten välinpitämätön suhtautuminen ulkomaisiin investoijiin, kertoo uutistoimisto BelaPAN.

Virkamieskunnan arvosteluun presidentti on saanut aiheen siitä, että yhä useampi kansainvälinen suursijoittaja on kääntynyt suoraan hänen puoleensa.

Presidentin arvostelusta huolimatta Valko-Venäjällä on toteutettu joukko uudistuksia, jotka luovat yksityistämisten kautta uusia edellytyksiä ulkomaisille investoinneilla.

Viime vuonna esimerkiksi muutettiin 169 valtiollisen yrityksen juridista statusta. Yrityksistä 108 muutettiin osakeyhtiöiksi, joista jo kahdessa on myös ulkomaista pääomaa. Olemassa olevista osakeyhtiöistä valtio myi osuutensa BPS Bankista venäläiselle Sberbankille.
Valtion kokonaan tai osittain omistamat yritykset tuottivat viime vuonna valtion budjettiin 1,27 miljardia dollaria vastaavat tulot.

Yksityistettävän omaisuuden myynnissä Valko-Venäjän hallitus on päättänyt turvautua myös ulkomaisten investointiasiantuntijoiden apuun. Valtion omaisuudenhoitokomitea on valinnut neuvonantajiksi Sberbankin, Rotschildin, Renaissance Capitalin, Ernst & Youngin, KPMG:n ja Uniterin.

Neuvonantajien odotetaan osallistuvan muun muassa viiden valtion omistaman suuryhtiön osakkeiden myyntiin. Kohteet ovat Bonruisk-konepaja, VolMET, Lidan valimo ja mekaaninen tehdas, Barhim ja Rechitsa Textile. Kaikki yhtiöt toimivat kannattavasti ja niillä on vientiä.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2010. Sisältö.

pdf-versio


Muuta Compiler -uutisipalvelua
Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (Pyydä näytenumero mail@compiler.fi)
Uutisarkisto 1998-