Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

23.3.2008

IVY-mailla hyvä talouskasvu
ja korkea inflaatio

IVY-maiden talouskasvu jatkui viime vuonna hyvänä, kuten se oli tehnyt koko 2000-luvun ajan. Jokaisessa maassa talouden kasvuvauhti oli vähintään seitsemän prosenttia, poikkeuksena ainoastaan Moldova, jonka bruttokansantuote lisääntyi tammi-syyskuun jaksolla vain 3,3 prosenttia.

Venäjä ei tälläkään kertaa sijoittunut kärkeen 12 IVY-maan vertailussa. Sen bruttokansantuote kasvoi 8,1 prosenttia, joten sen edelle pääsivät Valko-Venäjä (8,2 %), Kirgisia (8,2 %), Kazakstan (9,7 %) ja Uzbekistan (9,8 %).

Näiden lisäksi IVY:n kärkikolmikko ylsi kaksinumeroisiin kasvulukuihin. Azerbaidzhanin bruttokansantuote kasvoi viime vuonna peräti 25,0 prosenttia, Armenian 13,8 prosenttia ja Georgian 12,7 prosenttia.

Georgian, Kazakstanin ja Uzbekistanin tapauksessa kasvuprosentit eivät vielä ole lopulliset, sillä tiedot on julkistettu vasta kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä.

Azerbaidzhanilla IVY:n
kovimmat kasvuluvut

Teollisuustuotannon kasvussa ja investoinneissa IVY-maiden välillä oli vieläkin suurempia eroja kuin talouskasvussa. Kovimpaan talouskasvuun päässyt Azerbaidzhan oli paras myös teollisuustuotannon lisäämisessä. Tuotanto kasvoi 24,0 prosenttia, kun yhteisön toiseksi parhaassa jäsenmaassa Uzbekistanissa kasvuprosentiksi tuli 11,9. Kaksinumeroiseen tuotannonlisäykseen, 10,2 prosenttiin pystyi myös Ukraina. Venäjällä teollisuuden kasvu jäi selvästi alhaisemmaksi eli 6,3 prosenttiin.

Kaikkein vaatimattominta teollisuuden kehitys oli Armeniassa (2,6 %), Kazakstanissa (4,5 %) ja Moldovassa, jossa tuotanto vuositasolla jopa supistui.

Investoinneissa maiden erot olivat vieläkin suurempia. Tadzhikistanissa investoinnit lisääntyivät 103,6 prosenttia ja heikoimmi sijoituksia vetäneessä Kirgisiassa vaivaiset 3,7 prosenttia.

Hintojen nousun selvä kiihtyminen näkyi koko IVY-alueella. Maiden vuosi-inflaatiot vaihtelivat Georgian 11,0 prosentista Kirgisian 20,1 prosenttiin. Ainoastaan Armeniassa päästiin EU-tasolle inflaation jaädessä 6,6 prosenttiin.

Alhaalta ponnistajille hyvät
kasvuluvut ovat tyypillisiä

Suuret vuosimuutokset ovat olleet tyyppillisiä kaikkein kehittymättömille IVY-maille. Kun lähtötaso on ollut alhainen ovat myös kovat kasvuluvut olleet mahdollisia. Ainoastaan kolmen kehittyneimmän talousmaan, Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän kohdalla muutoksia voidaan tulkita pitkäaikaisemman kehityksen valossa.

Venäjään verrattaessa Ukraina pääsi viime vuonna parempaan kasvuun teollisuustuotannossa ja investoinneissa. Valko-Venäjä taas löi Venäjän talouskasvussa ja teollisuustuotannon kasvussa.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.