Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

23.3.2008

Puolan teollisuus ja kauppa
saivat hyvän vauhdin alkuvuonna

Puola on EU:n komission mukaan viidenneksi nopeimmin kehittyvä talous unionin 14 tärkeimmän talousmaan ryhmässä. Maan oman keskuspankin helmikuussa antamassa ennusteessa talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 5,1 prosenttia.

Tavoite näyttää realistiselta, sillä Puolan teollisuustuotannon kasvu hypähti helmikuussa 14,9 prosenttiin. Rakennustuotannon kasvu oli vuositasolla 20,7 prosenttia ja vähittäiskaupan myynti lisääntyi 20,9 prosenttia.

Puolan kannalta avainasemassa oleva vienti kehittyi viime vuonna erinomaisesti ja asiantuntijoiden mukaan siinä päästään tänäkin vuonna hyvään 9,5 prosentin kasvuun.

Kasvua ei vieläkään vaikeuta kallis zloty, eikä liioin EU-markkinoiden hiipuminenkaan ole Puolalle yhtä vakava uhka kuin monelle muulle maalle, koska valtaosa suurista vientiyhtiöistä on ulkomaisessa omistuksessa.

Inflaatiokin on
pysynyt kurissa

Myös inflaatio on tällä hetkellä kohtalaisesti hallinnassa. Inflaatio jäi helmikuussa 4,2 prosenttiin, mikä yllätti asiantuntijat. Puolan tilastovirasto kiirehtikin pudottamaan tammikuisen inflaatioennusteensa 4,3 prosentista 4,0 prosenttiin.

Finanssiministeriö uskookin tällä hetkellä, että inflaatio voidaan ensi vuonna puristaa jo niin alas, että Puola pääsee mukaan EU:n ERM2-valuuttamekanismiin. Tämä taas mahdollistaisi Puolan euroon siirtymisen vuonna 2011.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.