Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

23.3.2008

Hintakuplaan paha vuoto Baltian asuntomarkkinoilla

Baltian asuntomarkkinoiden jo pidempään ounasteltu käänne varmistui vuoden 2007 viimeisellä neljänneksellä, todetaan kiinteistökonsultti Knight Frankin kansainvälisen asuntohintavertailun uusimmassa raportissa.

Kun asuntojen keskihinnat Virossa kallistuivat vielä vuoden 2006 viimeisellä neljänneksellä 23,8 prosenttia, laskivat ne viime loka-joulukuussa 14,5 prosenttia. Vuodessa tapahtunut hintojen romahdus oli siten maailmanlaajuisestikin kaikkein pahinta tasoa.

Latviassa vuoden lopulla tapahtunut hintakäänne oli selvästi loivempi kuin Virossa, sillä hintojen lasku jäi loka-joulukuussa 7,1 prosenttiin. Silti tämäkin muutos oli kansainvälisesti katsottuna varsin huomattava. Vuoden 2005 vertailutasoon nähden asuntohintojen alamäki oli jopa vielä jyrkempi kuin Virossa, kun ajatellaan, että vuoden 2006 loppukuukausina hinnat kallistuivat Latviassa huikeat 66,6 prosenttia.

Liettua taas selvisi ainakin viime vuodenvaihteeseen saakka Viroa ja Liettuaa selvästi paremmin asuntobuumin katkeamisesta. Loka-marraskuussa hintataso pysyi asuntomarkkinoilla vakaana nousten jopa symbolisesti yhden prosentin verran. Näin vaikka vuoden 2006 viimeisellä neljänneksellä asuntojen keskihinnat nousivat Liettuassa 23,0 prosenttia eli hintaralli oli yhtä kova kuin Virossakin.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2008. Sisältö.

pdf-versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.