Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

15.3.2007

Matkapuhelimet syynä Venäjän-vientimme hiipumiseen

Tullin mukaan Venäjä oli vuonna 2006 Suomen suurin tuontimaa, mutta vasta kolmanneksi suurin vientimaa. Tuonnin arvo oli 7,8 miljardia euroa (14 % tuonnistamme) ja se kasvoi 18 % vuotta aiemmasta. Viennin arvo kasvoi puolestaan 8 % nousten 6,2 miljardiin euroon, mikä vastasi 10 % prosenttia koko viennistä.

Vielä vuonna 2005 vientimme Venäjälle kasvoi 30 % ja matkapuhelimien osuus oli viidennes. Suomi oli pitkään matkapuhelinvalmistajien päävientireitti Venäjälle, jolloin kolmansissa maissa valmistettuja puhelimia kirjattiin ensi tuonniksi Suomeen ja sitten vienniksi Venäjälle, mikä kasvatti merkittävästi Suomen Venäjän-viennin lukuja.

Viime vuonna puhelimia alettiin viedä Venäjälle myös muita reittejä, jolloin niiden osuus viennistämme supistui 9 prosenttiin. Samalla kuitenkin kolmansissa maissa valmistettujen autojen ja kodinelektroniikan jälleenvienti kasvoi edelleen. Pelkästään autojen osuus nousi 13 prosenttiin.

Suomessa valmistettujen tuotteiden vienti Venäjälle koostui pääasiassa kulutus- ja investointitavaroista. Tuonti Venäjältä taas muodostui pääosin energiasta ja teollisuuden raaka-aineista.

(Lähde: Suomen Pankki. BOFIT Viikkokatsaus: Toimittaja Timo Harell. bofit@bof.fi)

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2007. Sisältö.
Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.