Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

15.3.2007

Puolalaisyhtiö osti osuuden Pohjanmeren kaasukentästä

Puolan valtion omistama öljy- ja kaasuyhtiö PGNiG on ostanut Exxon-Mobililta 15 prosentin osuuden kahdesta Norjan rannikkovesillä olevasta kaasukentästä. Kaasukenttien varannoksi on vahvistettu noin 36 miljoonaa kaasukuutiota. Kaasuntuotannon lisäksi PGNiG pääsee hyödyntämään myös Tanskan alueella kulkevaa putkistoa.

PGNiG maksoi osuudestaan noin 360 miljoonaa dollaria. Lisäksi yhtiö sanoo olevansa valmis sijoittamaan noin 200 miljoonaa dollaria kaasukenttien kehittämiseen.

Pohjanmeren kaasua voidaan toimittaa Puolaan myös ilman oman haaraputken vetämistä. Puolassa rakennetaan Swinoujscieen ajanmukaista nesteytetyn kaasun vastaanottoterminaalia.

Puola hakee entistä aktiivisemmin keinoja kaasun ja öljyn hankintakanavien laajentamiseen. Perimmäisenä tavoitteena on vähentää maan riippuvuutta venäläisestä energiasta.

Puolan johto on viime aikoina lähestynyt Kazakstania ja Azerbaidzania energiayhteistyötä koskevin ehdotuksin. Lisäksi Puola neuvottelee parhaillaan läheisen liittolaisensa Ukrainan kanssa osallistumisesta Kaspian meren alueelle kaavaillun Odessa-Brody-kaasuputken ulottamisesta Puolan puolelle Plockiin.

Öljyalalla käynnistynyttä yksityistä aloitteellisuuta edustaa puolalainen Petrolinvest, joka hankki viime vuonna Kazakstanissa öljyesiintymän ja on saanut sille myös koeporausluvan. Osakeantia suunnitteleva yhtiö on valmis sijoittamaan hankkeeseen 800 miljoonaa euroa.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2007. Sisältö.
Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.