Compiler Trade Web Site
Idänkaupan Vineipalvelut
vientipalvelut
uutisia
tutkimuksia
oalvelut ja yritykset
visioita näkmyksiä
Eastern European Markets
business news
Russia
Estonia
Latvia
Lithuania
Poland
Trade StationFinland
Business Finland
Trade Service Companies

15.3.2007

Viro, Puola ja Ukraina itäviennin nousukärjessä

Koko viime vuoden kattava ulkomaankaupan tilasto on valmistunut.Tullihallituksen erikseen tilastoimilla Itä-Euroopan ja IVY:n markkinoilla vientitulos oli hyvä.

Venäjän-viennissä päästiin 6,215 miljardin euron loppusummaan, mutta se ylitti vuoden 2005 tuloksen vain kahdeksalla prosentilla. Venäjän suhteellinen asema Suomen vientimaana ei liioin vahvistunut, sillä 10,1 prosentin vientiosuus riitti vasta kolmannelle sijalle Saksan ja Ruotsin jälkeen.

Venäjän-viennin kasvun selvä hidastuminen ei kuitenkaan tarkoita aidosti suomalaisten vientituotteiden menekin hiipumista, vaan osoittaa miten suuri merkitys Suomen kautta tapahtuvalla jälleenviennillä on tilastoissa ollut. Jäljempänä tässä lehdessä selviää, miten suuri merkitys yksin matkapuhelinten jälleenviennin supistumisella oli viime vuoden tulokseen.

Venäjän rahassa laskettu painoarvo oli toki yhä suuri, mutta prosentuaalisesti paljon kovempiin kasvulukuihin päästiin muilla itämarkkinoilla.

Vienti Viroon nousi viime vuonna 1,791 miljardiin euroon kasvaen 32 prosenttia. Toisella suurella markkina-alueella Puolassa vienti nousi 1,251 miljardiin euroon, mikä merkitsi sekin 21 prosentin vuosikasvua.

Merkille pantavaa oli myös Ukrainan-viennin nopea, 48 prosentin lisäys. Se nousi 460 miljoonaan euroon ja ohitti vientimme Liettuaan ja vastasi kutakuinkin Latvian-viennin tulosta.

Hyvään vuosikasvuun päästiin lisäksi Kazakstanissa, johon suuntautunut tavaravienti kasvoi vuositasolla 28 prosenttia. Viennin arvo jäi tosin vielä vaatimattomalle tasolle, 225 miljoonaan euroon.

Idänkaupan Vientipalvelut 3.2007. Sisältö.
Acrobat versio


Idänkaupan Vientipalvelut -verkkolehti
Idänkaupan Vientipalvelut
Arkisto 2001-
Compiler News -uutispalvelu
Compiler eNews -uutismuistio (tilattava)
Uutisarkisto 1998-

 TERMS & CONDITIONS / KÄYTTÖOIKEUDET. © Oy Compiler Ab. All rights reserved.